Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα, καθώς οι ελπίδες ότι ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 μπορεί να είναι στον ορίζοντα αντιστάθμισαν τον αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση καυσίμων από τα νέα lockdowns για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ αυξάνονταν στις 12:30 (ώρα Ελλάδος) κατά 45 σεντς ή 1,1% στα 42,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό πετρέλαιο (WTI) σημείωναν άνοδο 34 σεντς ή 0,8% στα 40,63 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια εκτινάχτηκαν 8% χθες, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη τους εδώ και περισσότερο από πέντε μήνες μετά την ανακοίνωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech ότι το πειραματικό εμβόλιό τους κατά της COVID-19 ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό. Ωστόσο η χρήση του σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να χρειαστεί μήνες και πρέπει να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα βιώσιμο εμβόλιο αναμφίβολα θα αλλάξει την κατάσταση για το πετρέλαιο – μία αγορά όπου η μισή ζήτηση προέρχεται από την κίνηση των ανθρώπων και των πραγμάτων» ανέφερε η JP Morgan σε σημείωμά της, προσθέτοντας: «Όπως, όμως, έχουμε γράψει πρόσφατα, το πετρέλαιο βασίζεται στην τρέχουσα αγορά που πρέπει πρώτα να διορθώσει την τρέχουσα ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης πριν μπορέσουν να αυξηθούν οι τιμές σε ένα δύο χρόνια».

Οι τιμές ενισχύθηκαν και από τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας, ο οποίος είπε ότι τη Δευτέρα ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του μπορεί να τροποποιήσουν ελαφρά τη συμφωνία τους για μείωση της προσφοράς, αν η ζήτηση κάνει βουτιά πριν να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο. Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση της προσφοράς κατά 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια την περικοπή της μείωσης κατά 2 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο.

Ο αρνητικός αντίκτυπος, όμως, που έχουν στη ζήτηση καυσίμων τα νέα lockdowns στην Ευρώπη, καθώς και η αύξηση της παραγωγής της Λιβύης περιορίζουν τις μεταβολές των τιμών. Η κίνηση στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη μειώθηκε πολύ τον Νοέμβριο μετά το υψηλό επίπεδο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο Reuters η τεχνολογική εταιρεία TomTom, τα οποία αφορούσαν στην κίνηση έως το απόγευμα της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης