Ανησυχούν για το ισχυρό ευρώ οι Γερμανοί επενδυτές

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018, 13:11
Ανησυχούν για το ισχυρό ευρώ οι Γερμανοί επενδυτές
Αισιόδοξοι παραμένουν οι επενδυτές στη Γερμανία, παρά την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές μετοχών. Ανησυχούν ωστόσο για το ισχυρό ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στη μηνιαία έκθεση του ινστιτούτου ΖΕW η μικρή πτώση στον δείκτη οικονομικού κλίματος αντανακλά την πτώση των μετοχικών τιμών, αλλά όχι ευρύτερες ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο δείκτης του ΖΕW για το Φεβρουάριο υποχώρησε στις 20,4 από 17,8 μονάδες, έναντι προβλέψεων για μεγαλύτερη πτώση του, στις 16 μονάδες.
Αυτό, σχολιάζουν οι αναλυτές του ινστιτούτου, σημαίνει ότι οι επενδυτές εκτιμού πως η όποια μεταβλητότητα στις αγορές δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τη γερμανική οικονομία μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Το γεγονός ότι ο δείκτης παραμένει σταθερά σε θετικό και δη σε υψηλά επίπεδα σημαίνει ότι οι συνθήκες εξακολουθούν να βελτιώνονται.

Μεγαλύτερη ανησυχία από την πτώση των μετοχών προκαλεί στους Γερμανούς η ανατίμηση του ευρώ και η επιβράδυνση της Κίνας.

Πρόκειται για δύο παράγοντες, που μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στις γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες ωστόσο αποδεικνύονται προς το παρόν εξαιρετικά ανθεκτικές.

Το ZEW εκτιμά ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,7% φέτος και 2% το 2019.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018, 13:11