Ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο διαβουλεύσεις για την έβδομη αξιολόγηση σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Η αξιολόγηση έχει ως μεγάλο μέτωπο το νέο πτωχευτικό νόμο (τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να φέρει σε διαβούλευση τον Ιούλιο για να ισχύσει από το 2021), αλλά και το μεταβατικό σχέδιο-γέφυρα για τους “πληττόμενους”. Διαμορφώνεται όμως και ο οδικός χάρτης υλοποίησης μιας σειράς από άλλα προαπαιτούμενα που μένει να φανεί πώς και αν θα συνδεθούν με το νέο “πακέτο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και τον Αύγουστο με την κυβέρνηση να καλείται να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις και να εκδοθεί έκθεση συμμόρφωσης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.

Η Ατζέντα

Οι θεσμοί εξετάζουν τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν επικροτήσει, αλλά πρέπει να αποτιμηθεί το κόστος τους και το περιθώριο για νέες παρεμβάσεις στήριξης της αγοράς σε βαθμό όμως που δεν θα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης στις εν λόγω συναντήσεις θα εξεταστεί η πορεία του ΑΕΠ και το εύρος των τριγμών που αναμένεται να δεχθεί η Ελλάδα λόγω της εξάρτησης  της χώρας από τον τουρισμό.

Στις 48ωρες επαφές της άλλης εβδομάδας θα παραπεμφθούν προς επίλυση σε πολιτικό επίπεδο και τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά στο τραπεζικό πεδίο (αναφορικά με το πτωχευτικό δίκαιο και με το νέο καθεστώς “γέφυρα” για την προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς το οποίο πρέπει να ψηφιστεί εντός του μήνα).

Επίσης θα τεθεί επί τάπητος το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την αρχική απόφαση του 2018 για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και η ομαλοποίηση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Επίσης θα διαμορφωθεί το πλάνο για την επιτάχυνση του δικαστικού συστήματος, για τη θωράκιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, για τον προγραμματισμού της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, αλλά και μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στις αγορές και στο Δημόσιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης