Αναβλήθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για την υπαγωγή των αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 18:25
Αναβλήθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για την υπαγωγή των αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο
Λόγω έλλειψης στοιχείων από την κυβέρνηση, οδηγείται σε αναβολή η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπαγωγή στο Υπερταμείο 10.119 ακινήτων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Η μη διαβίβαση από το Υπουργείο Οικονομικών εγγράφων και στοιχείων μέχρι και σήμερα, προκαλεί την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο το πρωί συζήτησης στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας των αιτήσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και δύο Δήμων , για την ακύρωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Ακόμη μάλιστα και στις αιτήσεις που θα συζητηθούν όπως των επτά Δήμων (Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιωαννιτών, Κερατσινίου–Δραπετσώνας, Χανίων, Χαλανδρίου και Ωραιοκάστρου), και του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, η εισηγήτρια αναμένεται να προτείνει να εκδοθεί προδικαστική απόφαση, δίνοντας δηλ. ρητή προθεσμία στην κυβέρνηση να στείλει πλήρεις φακέλους με στοιχεία και τις απόψεις της διοίκησης.

Παρέμβαση στην υπόθεση έκανε και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα από τους αρχαιολόγους που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αφήνει να περάσουν στο Υπερταμείο σπουδαία μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτά εξαιρούνται. 

Τα μνημεία που αφορά η αίτηση είναι (μεταξύ άλλων) ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, τμήμα της κοίτης και των παρόχθιων εκτάσεων του Καιράτιου ποταμού στα ανατολικά του ανακτόρου της Κνωσού.

Ο αρχαιολογικός χώρος των βασιλικών τάφων Βεργίνας, τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των τάφων των Φιλίππων που είναι εγγεγραμμένος στον παγκόσμιο κατάλογο μνημείων της UNESCO, η Σπιναλόγκα, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου, τα Βυζαντινά λουτρά όπως και η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη που είναι στον κατάλογο της UNESCO.

Το δάσος Σέιχ Σου που έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η αρχαία αγορά της Συμπρωτεύουσας, το Μικρολίμανο –Ακτή Κουμουνδούρου στον Πειραιά, το αρχαίο θέατρο Ευωνύμου του Δήμου Αλίμου.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού στον Υμηττό, η παραλία της Φτελίας στη Μύκονο, το ρωμαϊκό ωδείο της Αχαΐας, η Ακρόπολη της Σπάρτης, το παραλιακό τείχος της πόλης της Κέρκυρας (εγγεγραμμένο στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO). Οι Αλυκές στην Ελούντα, τα κάστρα της Χίου, Λέσβου, Άρτας και Πάτρας.

Το Ενετικό φρούριο της Σούδας Ιτζιδίν, το φρούριο Φιρκά Χανίων, η Οθωμανική βιβλιοθήκη των Ιωαννίνων, ο Βυζαντινός Ναός των Αγίων Θεοδώρων στις Σέρρες, τα Ρωμαϊκά λουτρά της Χαλκίδας, το Τέμενος Εμίρ Ζαδέ στην Εύβοια.

Καθώς επίσης, τα αρχαιολογικά μουσεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Αγίου Νικολάου, της Σπάρτης, του Αργοστολίου, της Ζακύνθου, της Καλαμάτας, της Λέσβου, της Σύμης, της Μυκόνου και της Σαλαμίνας,

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, 18:25