Η αναστροφή των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αποτελεί το μείζον θέμα για σήμερα στις αγορές ομολόγων. Στην αμερικανική αγορά ομολόγων καταγράφηκε σήμερα η λεγόμενη «αναστροφή των αποδόσεων» (δηλαδή η απόδοση των διετών ομολόγων η οποία συνήθως είναι χαμηλότερη, ξεπέρασε εκείνην των 10ετών ομολόγων) για πρώτη φορά μετά το 2019, η οποία όπως είπε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ερμηνεύεται ως προανάκρουσμα της ύφεσης.

Στην ευρωζώνη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα στην Κύπρο, εκτίμησε ότι οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας θα πρέπει να σταματήσουν να αυξάνονται, κάτι που θα βοηθήσει την ευρωζώνη να αποφύγει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια ανέφερε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι «ρευστές», καθώς ένας συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει τους οικονομολόγους να αναθεωρούν συνεχώς τις οικονομικές τους προβλέψεις.

Ωστόσο αναμένει ότι οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που έχουν κλιμακωθεί σε νέα υψηλά από την εισβολή της Ρωσίας, θα σταθεροποιηθούν, αν και σε υψηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα λήξει το καλοκαίρι, προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια η πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρώς στο 2,86% από 2,89% χθες έναντι 0,66% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,20% από 2,31% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1.1163 δολ. από το επίπεδο των 1,1154 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1126 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης