Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης, στο 1,8%, όπως αναμενόταν, επιλέγοντας να διατηρήσει μια σταθερή πορεία σύσφιξης, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε υψηλό εννέα ετών τον Σεπτέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας, η οποία τον Ιούνιο έγινε η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων, παρουσιάζει αυξήσεις επιτοκίων κάθε μήνα έκτοτε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν, μάλιστα, έναν πιο επιθετικό τόνο. Η ουγγρική οικονομία -μαζί με άλλες στην Κεντρική Ευρώπη- δυσκολεύεται με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, τις σφιχτές αγορές εργασίας και την αύξηση των μισθών.

Οι κεντρικές τράπεζες της περιφέρειας έχουν όλες σφίξει την πολιτική για να αμβλύνουν την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά σε διαφορετικούς βαθμούς.

Η τράπεζα της Τσεχίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυτόν τον μήνα η Πολωνία προχώρησε σε 40 μονάδες βάσης αύξηση, την οποία οι αγορές δεν ανέμεναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ουγγρική κεντρική τράπεζα επιβράδυνε τον ρυθμό της δικής της προοδευτικής σύσφιξης τον Σεπτέμβριο, στις 15 μονάδες βάσης, κάτι που έκτοτε έχει αποδυναμώσει το φιορίνι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης