Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας καθιστά σαφές ότι δεν έχει καμία διάθεση να προκαλέσει τις αγορές με τις κινήσεις της στο εγγύς μέλλον.

Τον περασμένο καλοκαίρι και υπό την πίεση του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, η αξιοπιστία της βρισκόταν στα “τάρταρα” λόγω της καθυστέρησής της να προχωρήσει σε επιθετική αύξηση επιτοκίων προκειμένου να σταματήσει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η επούλωση των πληγών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τονίζει ότι παραμένει απρόθυμη προς το παρόν να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού.
Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά, με την τουρκική λίρα να έχει σήμερα την καλύτερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Παρά την ταχύτερη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών σε σχέση με τις προβλέψεις της, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya δήλωσε ότι εξακολουθεί να χρειάζεται να δει μια “πειστική” επιβράδυνση του πληθωρισμού πριν αναλάβει δράση μείωσης επιτοκίων. Η άποψη ότι οποιαδήποτε νομισματική χαλάρωση τώρα θα ήταν πρόωρη είναι σχεδόν καθολικά αποδεκτή μεταξύ των οικονομολόγων

«Η κεντρική τράπεζα αξίζει έπαινο για τη δημοσίευση μιας έκθεσης για τον πληθωρισμό που είναι φιλική προς την αγορά», δήλωσε ο Piotr Matys της Rabobank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό και οι παρατηρήσεις του διοικητή υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα κατανοεί ορθά το τι αναμένει η αγορά από την άποψη της νομισματικής πολιτικής».

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα κινείται στο 14,6%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 15,2%.

Ο διοικητής επεσήμανε τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, την μερική ανάκαμψη της τουρκικής λίρας και την εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης ως λόγους για την επιβράδυνση. Προς το παρόν, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να “συνεχίζει με υψηλό βαθμό προσοχής ενάντια στους δυνητικούς ανοδικούς κινδύνους” στον πληθωρισμό, ανέφερε ο Cetinkaya.

«Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη σφιχτή πολιτική που απαιτείται για να επιτευχθεί μονοψήφιος πληθωρισμός το συντομότερο», δήλωσε από την Άγκυρα.

«Οι αγορές εκτιμούν την επιστροφή στην ορθοδοξία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Timothy Ash, στέλεχος στρατηγικής της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης