Μικρή άνοδο σημείωσαν και σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, η οποία ακολούθησε την τάση που διαμορφώνεται στις αγορές του ευρωπαικού Νότου. Η ανακοίνωση ορισμένων κυβερνήσεων για σταδιακή χαλάρωση ορισμένων μέτρων που έχουν επιβληθεί, καθώς διαφαίνεται να έχει κορυφωθεί η εξάπλωση της πανδημίας επηρέασε θετικά χθες το επενδυτικό κλίμα.

Ανάλογη εικόνα, η οποία συνοδεύτηκε από αξιόλογη ζήτηση, εμφάνισε σήμερα και η ιταλική αγορά. Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Πέμπτη στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χωρίς ωστόσο να αναμένεται σε αυτή τη φάση η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εγχώρια αγορά, σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,15% από 2,18% χθες, του 5ετους στο 1,69% από 1,72% και του 15ετούς στο 2,13% από 2,17%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,19% από 2,25%, έναντι 0,47% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 2,66% από 2,70%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται έναντι του δολαρίου νωρίς το απόγευμα στα 1,0850 δολ. από τα 1,0832 δολ. που άνοιξε η αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ ευνοήθηκε από τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας τής Ιταλίας στην λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ). Επιπροσθέτως θετικά επέδρασε στην ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος η επίτευξη συμφωνίας των ηγετών της EE για το σχέδιο στήριξης της οικονομίας, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντινόλι να αναφέρει ότι το ύψος του νέου ταμείου για την ανάκαμψη της οικονομίας θα ανέλθει περί τα 1,5 τρισ. ευρώ.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0877 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης