Η βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα παρασύρει και τα ελληνικά, μετά τη σημαντική επιδείνωση που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Το ιταλικό κόστος δανεισμού υποχωρεί σημαντικά σήμερα, περιορίζοντας το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων, καθώς ο νέος υπουργός Οικονομίας της χώρας δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεν έχει πρόθεση να φύγει η Ιταλία από την Ευρωζώνη​​​​​​​, ενώ πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τα επίπεδα χρέους της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από μία εβδομάδα, ο Giovanni Tria δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα και θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Tria αποστασιοποιήθηκε επίσης από τις εκκλήσεις εντός της κυβέρνησης για έκδοση τίτλων για την αποπληρωμή ιδιωτών και εταιρειών στους οποίους χρωστάει το κράτος, ένα εξαιρετικά αμφισβητούμενο μέτρο το οποίο οι αγορές το θεωρούν ένα πρώτο βήμα προς την έξοδο από το ευρώ.

Έτσι η απόδοση του διετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχωρεί κατά 40 μονάδες βάσης στο 1,27%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων μειώνονται κατά 20 μονάδες βάσης στο 2,94%, φέρνοντας το spread στις 247 μονάδες βάσης από 268 μ.β. την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βελτίωση στην αγορά των ιταλικών ομολόγων «μεταδίδεται» και στους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έχουν δει την πορεία τους να συνδέεται άμεσα με τους ιταλικούς τίτλους, ενώ τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι φαίνεται να έχουν «παγώσει» λόγω αυτής της εξέλιξης η οποία έχει προκαλέσει έντονη μεταβλητότητα στην αγορά.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί σήμερα κατά 2,37% και στο 4,571%, ενώ η απόδοση του πενταετούς σημειώνει πτώση της τάξεως του 4,38% στο 3,839%.

Τα έντονα σκαμπανεβάσματα στην αγορά των ελληνικών κρατικών τίτλων υπογραμμίζουν το πόσο ευάλωτη παραμένει σε οποιεσδήποτε εξωτερικές εξελίξεις και θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο θα υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα για τα ελληνικά assets στη μεταμνημονιακή περίοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης