Ανακάμπτουν ομόλογα και ευρώ μετά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020, 18:02
Ανακάμπτουν ομόλογα και ευρώ μετά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών

Θετικά αντέδρασαν τα ελληνικά ομόλογα στην χθεσινή διαβεβαίωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται, αντίστοιχα των ρίσκων. Πριν από λίγο η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της κατά 0,5%, αιφνιδιάζοντας την αγορά ως προς την ταχύτητα αντίδρασης.

Η ανακοίνωση της Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι η έξαρση του κοροναϊού είναι μία κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική της και είναι έτοιμη να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, στις 12 Μαρτίου.

Η «συντεταγμένη» αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί μέρος των απωλειών που υπέστησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές, κυρίως των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων.

Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,24% έως 1,27% από 1,32% την Παρασκευή, του 5ετούς στο 0,51% από 0,52% και του 15ετούς στο 1,73% από 1,79%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 68 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,24% από 1,31% την Παρασκευή, έναντι -0,62% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,86% από το 1,93%.

Στην αγορά συναλλάγματος η αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της Fed νωρίς το απόγευμα, είχε ως αποτέλεσμα η ισοτιμία του ευρώ να εκτιναχθεί στο 1,208 δολάρια από το 1,1132 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1117 δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020, 18:02