Αμετάβλητη στα χθεσινά επίπεδα, του 1,46%, παρέμεινε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, παρόλο που στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε έως το 1,40%.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 48 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο (λήξεως 30.01.18) με 7 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,44% από 1,42% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,56% να διαμορφωθεί στο 2,0% από 2,01%.

   Στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρεί σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το δολάριο ν΄ ανέβει για μία ακόμη φορά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1,1. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1019 δολ. από το επίπεδο των 1,0980 δολ που άνοιξε η αγορά.

   Το δολάριο ευνοείται από το ενδεχόμενο επίτευξης μίας νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας. Στα πρακτικά της σύσκεψης Σεπτεμβρίου της Fed, επισημαίνεται ότι τα μέλη της Fed διαπιστώνουν κινδύνους για την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετά μέλη της Fed υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αποσαφηνισθεί μέχρι πότε είναι πιθανόν να διαρκέσουν οι μειώσεις επιτοκίου. .

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά ότι έχουν αυξηθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία και ότι πιθανόν θα χρειασθεί συντονισμός μέτρων επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,338%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,387%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,423% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,475%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1030 δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης