Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κώστας Σκρέκας

   Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, οι άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτύξει τη δράση της η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είναι: η στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, η είσοδος των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων στον πρωτογενή τομέα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι έχει παρατηρηθεί νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να εισέρχονται επαγγελματικά στον κλάδο αλλά ύστερα από κάποιο διάστημα, απογοητευμένοι, να αποχωρούν με πολλούς εξ αυτών να χάνουν χρήματα και οικονομίες.

   «Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τους νέους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν ενεργοί και αυτό είναι ένα στοίχημα, γιατί, ως χώρα, έχουμε πάρα πολύ γερασμένο αγροτικό πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

   Ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας, όπως τόνισε, σημαίνει ευρεία αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως τα καιρικά φαινόμενα των βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων, που προκαλούν σοβαρότατες ζημιές και επηρεάζουν το εισόδημα χιλιάδων αγροτών, καθώς επίσης και τα φαινόμενα ξηρασίας και καύσωνα, που το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ενταθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων των αγροτικών προϊόντων, θέμα που έθεσαν ως προτεραιότητα τόσο οι εκπρόσωποι των φορέων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου όσο και οι αντιπεριφερειάρχες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια.

   Ο κ. Σκρέκας μίλησε για δύο άμεσα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο εξάμηνο και αφορούν: τον εντατικό έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ευρεία χρήση της νέας τεχνολογίας στη διερεύνηση της γεωγραφικής προέλευσης των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά είτε οπωροκηπευτικών και οσπρίων είτε των προϊόντων του γάλακτος.

Ανέφερε -για παράδειγμα- ότι θα μπορούν να ανιχνεύσουν στον έλεγχο της φέτας εάν έχει χρησιμοποιηθεί εισαγόμενο γάλα που είναι παράνομο να χρησιμοποιείται στην παρασκευή της.

   Αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές μονάδες με τη δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών σύστηματων στις μικρές φάρμες, όπου θα μπορούν συμβάλλουν στη ραγδαία μείωση του κόστους των αρδευτικών εκμεταλλεύσεων.

   Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ακόμα την υπόσχεση της κυβέρνησης για τα φορολογικά κίνητρα στους παραγωγούς που είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς και συνεργατικά σχήματα.

   «Η προηγούμενη κυβέρνηση έκρυβε κάτω από το χαλί το πρόβλημα της ΔΕΗ»

   Ερωτώμενος για το θέμα της ΔΕΗ και την επόμενη ημέρα, ο κ. Σκρέκας τόνισε: «Βλέπαμε το πρόβλημα να έρχεται, προειδοποιούσαμε την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά το έκρυβε κάτω από το χαλί και προσπαθούσε να το μεταφέρει στην επόμενη κυβέρνηση, όπως και έγινε, δημιουργώντας ακόμη χειρότερο πρόβλημα στην επιχείρηση».

   Συμπλήρωσε, δε, ότι «το 2014, η ΔΕΗ είχε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων άνω του 1,2 δισ. ευρώ ενώ το 2018 είχε ζημιές 900 εκατ. ευρώ».

   Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει σχέδια και για τη ΔΕΗ, και ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να γίνει βιώσιμη εταιρία που να παρέχει τις υπηρεσίες της.

   Αναφερόμενος στο θέμα της μεταλιγνιτικής περιόδου και της μειωμένης παρουσίας της ΔΕΗ στην περιοχή δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει τη μελέτη που έχει αναλάβει να εκπονήσει η Παγκόσμια Τράπεζα για την επόμενη ημέρα της περιοχής « ώστε να την εντάξουμε στο δικό μας σχέδιο».

   «Στρατηγικό μας στόχος είναι οι άνθρωποι της δυτικής Μακεδονίας να παραμείνουν στο τόπο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

   Τα αιτήματα προς τον υφυπουργό

   Τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, υποδέχτηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γρηγόρης Τσιούμαρης, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος ταξίδεψε στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

   Ο κ. Τσιούμαρης ζήτησε από τον κ. Σκρέκα την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ένταξη του αρδευτικού έργου της βόρειας ζώνης Πολυφύτου στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Άμπας, τού ανέφερε ότι το 95% του παραγόμενου γάλακτος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας φεύγει από την περιοχή και υφίσταται επεξεργασία σε γειτονικές περιφέρειες.

«Είμαστε μια αποικία κ. υπουργέ», τού ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας τη στήριξη της κυβέρνησης στη δημιουργία δομών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα γίνεται η επεξεργασία του παραγόμενου γάλακτος.

   Αυτή την ώρα, ο κ. Σκρέκας επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού των Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί οινοποιεία στη Σιάτιστα και τους συνεταιρισμούς ροδακινοπαραγωγών στο Βελβεντό Κοζάνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης