Με αντίποινα απείλησε το Πεκίνο την Ουάσιγκτον, αν η τελευταία κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο οικονομιών προχωρώντας την προγραμματισμένη από 1η Σεπτεμβρίου αύξηση των δασμών σε πρόσθετα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Τα Πεκίνο θα λάβει τα “απαραίτητα αντιμέτρα” διαμήνυσε το κινεζικό υπουργικό συμβούλιο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να προσδιορίσει τι θα περιλαμβάνουν τα “αντίποινα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές του μήνα ότι πρόκειται να επιβάλλουν δασμούς σε πρόσθετα εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων από την 1η Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας έτσι το σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα.

Ωστόσο, την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να καθυστερήσει η επιβολή δασμών σε ένα μέρος αυτών των προϊόντων, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές και μια σειρά άλλα καταναλωτικά προϊόντα, σε μια κίνηση που έχει στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις για τους Αμερικανούς καταναλωτές κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Όπως ανακοινώθηκε όμως οι δασμοί στα συγκεκριμένα προϊόντα θα τεθούν σε ισχύ από τα μέσα Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωση του Πεκίνου, πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στη χθεσινή απόφαση του Τραμπ, καθώς περιορίζεται απλώς να αναφέρει ότι εφόσον οι ΗΠΑ αυξήσουν τους δασμούς από 1η Σεπτεμβρίου, θα υπάρξουν αντίποινα.

Την ίδια ώρα, πάντως, το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας καταδεικνύει ότι το Πεκίνο έχει σχεδόν εξαντλήσει τη λίστα εισαγόμενων από τις ΗΠΑ προϊόντων που μπορεί να επιβάλλει δασμούς, μετά τις αυξήσεις που επέβαλλε ως αντίποινα στις προηγούμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης