Η λίρα επέκτεινε σήμερα τα κέρδη της καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο διορισμός του νέου υπουργού Οικονομικών θα ανοίξει τον δρόμο για ένα πιο επεκτακτικό προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα.

Ο Σατζίντ Τζάβιντ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αφού του ζητήθηκε να αντικαταστήσει όλους τους συμβούλους του, σύμφωνα με πηγή κοντά στον Τζάβιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικαταστάθηκε από τον Ρίσι Σουνάκ, πιστό στον Τζόνσον, που προηγουμένως ήταν δεύτερος τη τάξει στο υπουργείο Οικονομικών έχοντας την εποπτεία των δημοσίων δαπανών.

«Υπήρχε συνεχής διαμάχη για ένα διάστημα μεταξύ του (συμβούλου του Τζόνσον, του Ντόμινικ) Κάμινγκς και του υπουργού Οικονομικών. Ένας από τους λόγους για αυτή τη ρήξη φέρεται να ήταν ότι ο Τζάβιντ ήταν πολύ πιο συντηρητικός στη δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε η Τζέιν Φόλεϊ, αναλύτρια της Rabobank.

«Αυτό που υπονοείται εδώ είναι ότι εάν ο Κάμινγκς στηρίξει περισσότερο τον νέο υπουργό, τότε ο προϋπολογισμός θα είναι πιο επεκτακτικός και θα υπάρξει λιγότερη ανάγκη για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πορεία της λίρας μετά την παραίτηση του Τζάβιντ ήταν υποτονική αλλά κατέγραψε άλμα όταν έγινε γνωστό πως ο Σουνάκ θα είναι ο αντικαταστάτης του.

Το βρετανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο έως το 1,3045 δολάριο από το 1,2988 δολάριο, σημειώνοντας κέρδη άνω του 0,6%. Η λίρα παρέτεινε επίσης το ράλι της έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο έως 0,7% στις 83,270 πένες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης