Πληθαίνουν τα καμπανάκια για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων. Είναι θέμα του πότε και όχι του εάν θα σκάσει η φούσκα του Bitcoin, προειδοποιεί η Allianz Global Investors. Σε μία σκληρή ανακοίνωσή της για το ψηφιακό νόμισμα, επισημαίνει ότι δεν έχει καμία αξία, ακόμη και εάν η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σημαντικά οφέλη για τους επενδυτές.

Ο επενδυτικός βραχίονας της κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας στην Ευρώπη, ο οποίος και διαχειρίζεται ενεργητικό σχεδόν 500 δισ. ευρώ, αναφέρει χαρακτηριστικά δια στόματος του επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής, Στέφαν Χόφριχτερ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά την άποψή μας η πραγματική του αξία θα έπρεπε να είναι μηδενική». Και εξηγεί πως «ένα Bitcoin είναι μία αξίωση έναντι κανενός- σε αντίθεση με τα κρατικά ομόλογα, τις μετοχές ή τα χαρτονονίσματα». Σημειώνει δε πως δεν παράγει ροή εισοδήματος.

Ο Χόφριχτερ τονίζει πως παρόλο που κανείς θα μπορούσε να υποστηρίξει το ίδιο για τον χρυσό, η μεγάλη διαφορά είναι ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει καθιερωθεί ως μέσο «αποθήκευσης αξίας» για περισσότερο από 2.500 χρόνια.

Παράλληλα προειδοποιεί πως το κορυφαίο κρυπτονόμισμα εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά της φούσκας. «Η φρενίτιδα με το Bitcoin είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα φούσκας- μίας φούσκας έτοιμης να σκάσει» λέει χαρακτηριστικά. Εκτιμά πάντως ότι ο αντίκτυπος στο χρηματοοικονομικό σύστημα δεν θα είναι σοβαρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι το Bitcoin παρυσιάζει σήμερα άνοδο 0,7% στα 9.126 δολάρια. Νωρίτερα κατέγραφε κέρδη έως και 2%.

Ωστόσο η Google ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις online διαφημίσεις, που προωθούν τα κρυπτονομίσματα και τις αρχικές εγγραφές κρυπτονομισμάτων από τον Ιούνιο, γεγονός που είχε ως αποτελέσματα να περιοριστεί η άνοδος της τιμής του. Να υπενθυμίσουμε ότι το Bitcoin έχει δει την αξία του να συρρικνώνεται κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ του Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης