«Το πρόγραμμά μας έχει στο επίκεντρο τις νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς και δικαιώματα. Ο στόχος μας για 500.000 νέες θέσεις εργασίας εντός 4ετίας είναι απολύτως εφικτός δεδομένου ότι ήδη καταφέραμε να δημιουργήσουμε περισσότερες από 400.000 την προηγούμενη τετραετία» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Προσέθεσε ότι «έχουμε πει συγκεκριμένα πώς θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, το 2020 και το 2021 κατά 7,5% και 7,5%, ενώ έχουμε συγκεκριμένη στόχευση για τη μείωση της ανεργίας των γυναικών, που είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και σπανίως το συζητάμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μίλησε επίσης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις «που θα ακουμπούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» και υπογράμμισε ως πιο σημαντικές «τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, που το ζητούν πολύ έντονα οι επαγγελματίες, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στη φορολογία εισοδήματος από το 22% στο 20% και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Όλα αυτά, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχί, «σε συνδυασμό με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Δηλαδή, έχουμε ένα μείγμα στοχευμένων μειώσεων φόρων, αλλά και αύξησης κοινωνικών δαπανών, για να έχουμε και καλύτερη υγεία, παιδεία, καλές υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Η κ. Αχτσιόγλου εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς «οι εθνικές εκλογές έχουν άλλα χαρακτηριστικά και ο κόσμος με διαφορετική αντίληψη προσέρχεται σε αυτές». «Τώρα πια μπαίνουν πάρα πολύ σαφή διλήμματα αναφορικά με το σχέδιο που θ΄ ακολουθηθεί την επόμενη μέρα, πολύ καθαρά δύο σχέδια ξεδιπλώνονται μπροστά του για τις πολιτικές που θ΄ αρχίσουν να εφαρμόζονται στη χώρα από την 7η Ιουλίου, άρα θεωρώ πως είναι μια μάχη ανοιχτή και ο κόσμος είναι ανοιχτός επίσης στο ν’ ακούσει τ’ αντιπαρατιθέμενα σχέδια» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να «εμβαθύνει αυτή την ανάταξη που ξεκινήσαμε να έχουμε, ιδίως μετά την έξοδο από το μνημόνιο, να πάμε δηλαδή πιο πέρα και στην κοινωνική μας πολιτική, την εργασιακή μας πολιτική, αλλά και σε πολύ πιο σημαντικές πια φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις, από αυτές που μπορέσαμε να εφαρμόσουμε την προηγούμενη περίοδο».

Από την άλλη πλευρά, ανέφερε ότι το σχέδιο της ΝΔ «έχει πάρα πολλές ομοιότητες με αυτό που ζήσαμε στη χώρα πριν το 2010» δηλαδή «σε πολιτικές οι οποίες θα είναι πολιτικές λιτότητας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» και «επομένως, με αυτά τα δύο αντιπαρατιθέμενα σχέδια, νομίζω ότι ο κόσμος θα κάνει τις επιλογές του πια με διαφορετική αίσθηση ευθύνης για την επόμενη μέρα».

Αναφερόμενη στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα στον τομέα τον εργασιακών, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «μειώσαμε την ανεργία κατά 8 μονάδες δημιουργώντας περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους». Τόνισε ακόμη, ότι «επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λάβαμε συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύσουμε τους εργαζομένους στις εργολαβίες και συγκεκριμένα μέτρα για την τήρηση των ωραρίων».

Προσέθεσε δε, ότι «πρέπει να γίνουν κι άλλα τόσα για να μπορέσει να έρθει ο κόσμος σε μια καλύτερη κατάσταση και να σβήσει πλήρως ο κοινωνικός όλεθρος που παραλάβαμε».

Στον αντίποδα, τόνισε, η ΝΔ εκτίναξε την ανεργία στο 28% και την ανεργία των νέων στο 60%, το 2012, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22% και θεσμοθετήθηκε ο ντροπιαστικός υποκατώτατος μισθός για τους νέους με μείωση 32%.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ακόμη ότι το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει «ραγδαία μείωση της φορολογίας επί των κερδών των επιχειρήσεων που κοστίζει στο Δημόσιο πάνω από ένα δισ. Για να κρατήσει δημοσιονομική ισορροπία η χώρα, που φαντάζομαι ότι το θέλει η ΝΔ, δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες, θα πρέπει να μειώσει δαπάνες, όπως λέει το πρόγραμμά της. Η μείωση δαπανών όμως του κράτους είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο το οποίο δεν ακούω πώς εξειδικεύεται από τη ΝΔ. Είναι μισθοί, συντάξεις, είναι κοινωνικά επιδόματα. Πέντε μεγάλα κοινωνικά επιδόματα. Επομένως, αυτά τα πράγματα θα πρέπει να διευκρινιστούν όταν κανείς εκφωνεί ένα πρόγραμμα και να μην αποφεύγει να τα συζητάει. Ιδίως όταν αποφεύγει να κάνει και μια αντιπαράθεση με τον έτερο υποψήφιο πρωθυπουργό. Αυτό αναφορικά με τη άρνηση διεξαγωγής debate μεταξύ των δυο από τη ΝΔ».

Τέλος, σχετικά με τη ΔΕΗ, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, ότι «την περίοδο 2010-2014 έγινε 60% αύξηση της τιμής του ρεύματος, ο δανεισμός της ΔΕΗ σκαρφάλωσε στα 5 δισ, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν στην πληρωμή των λογαριασμών τους και η τότε κυβέρνηση με την πολιτική της προλείανε το έδαφος για το ξεπούλημά της. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μείωση κατά 15% της τιμής του ρεύματος, σε σημαντική μείωση του δανεισμού της ΔΕΗ, πλήρωσε οφειλές του Δημοσίου προς της ΔΕΗ και εξασφάλισε τον δημόσιο χαρακτήρα της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης