Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,63% από στο 3,69% κυμαινόταν χθες.

Αντίστοιχα η απόδοση του 5ετους τίτλου κυμαινόταν στο 2,49% από 2,50% χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική αποκλιμάκωση του περιθωρίου παρατηρήθηκε σήμερα χάρη και στην υποχώρηση των γερμανικών ομολόγων. Τα θετικά στοιχεία για την ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν σήμερα αναπτέρωσαν τις ελπίδες για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, προκαλώντας ωστόσο πιέσεις στις τιμές των γερμανικών ομολόγων.

Η θετική αξιολόγηση της Κομισιόν για την επιτυχή υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της καταβολής της επόμενης δόσης από το Eurogroup της Παρασκευής, διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα στην αγορά.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 366% από 3,69% που έκλεισε χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,0% να περιοριστεί στο 3,66% από 3,74% που έκλεισε χθες .

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1232 δολ. από τα 1,1209 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Θετικά επηρέασαν το δολάριο η άνοδος του δείκτη PMI υπηρεσιών τον Μάρτιο σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία καθώς και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη κατά 0,4% το Φεβρουάριο, καθώς θεωρήθηκαν από τους αναλυτές ως ενδείξεις για μία πιο δυναμική ανάπτυξη.

Πάντως η εκτίμηση των αναλυτών για την άνοδο του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά μόλις 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν έχει αναθεωρηθεί.

Στο μέτωπο του Brexit η διαφαινόμενη σύγκλιση της πρωθυπουργού Τ. Μέι με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζ. Κόρμπιν δημιούργησαν βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,112%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,227%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,311% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

H ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1243 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης