Λιγότερα από 20 προαπαιτούμενα -από τα 110 αρχικά- μένουν για να εκπληρώσει η Ελλάδα όλες τις υποχρεώσεις και να κλείσει εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση, εξασφαλίζοντας βεβαίως την εκταμίευση της δόσης.

Ο χρόνος, ωστόσο, πιέζει και η κυβέρνηση δίνει αγώνα να είναι όλα όπως ορίζει η συμφωνία μέχρι τις αρχές της εβδομάδας που συνεδριάζει το Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν όμως δεν τα καταφέρει, υπάρχει μια μικρή παράταση, άτυπη βεβαίως, έως τις ημερομηνίες εκταμίευσης της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν διατάξεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το Ελληνικό (συζητείται στο ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα στις 29/1), για παρεμβάσεις στις αγορές και στον αναπτυξιακό αλλά και στο Δημόσιο.

Πρέπει να έρθουν μέσω εγκυκλίων, υπουργικών αποφάσεων κι άλλων πράξεων που δεν απαιτούν νομοθετική διαδικασία. Ο χρόνος όμως πιέζει και η κυβέρνηση δίνει αγώνα να είναι όλα όπως ορίζει η συμφωνία μέχρι τις αρχές της εβδομάδας που συνεδριάζει το Eurogroup

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μέρος τους συνδέεται και με εφαρμοστικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε την προηγούμενη Δευτέρα η Βουλή.

Η επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται και η νέα επιστολή (Letter of Intent) της ελληνικής πλευράς προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οποία η κυβέρνηση θα δεσμευθεί εκ νέου για τις παρεμβάσεις τις οποίες θα εκπληρώσει.

Η επιστολή, την οποία θα πρέπει να υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, θα συνοδεύει τα επικαιροποιημένα κείμενα του μνημονίου με το ΔΝΤ αλλά και τη νέα λίστα με προαπαιτούμενα (σήμερα είναι 21).

H νέα Επιστολή Προθέσεων στο Ταμείο συνοδεύει τα επικαιροποιημένα κείμενα του δικού του μνημονίου. Η επικύρωση θα γίνει σε επίπεδο Δ.Σ. του ΔΝΤ, αφού πρώτα υπάρξει η πολιτική συμφωνία για την 3η αξιολόγηση του «ευρωπαϊκού» μνημονίου, κάτι που επιχειρείται στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του Ταμείου έχει σχεδιαστεί ώστε να λήξει στις 31 Αυγούστου του 2018, λίγο μετά το τέλος του προγράμματος με τον ESM, και προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί με την έννοια της εκταμίευσης δόσεων. Η αρχική συμφωνία προβλέπει ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η 1η (και μοναδική) αξιολόγηση του μνημονίου του ΔΝΤ.

Η παρούσα κίνηση έχει ως στόχο να εναρμονίσει τις δεσμεύσεις έναντι του Ταμείου με αυτές που περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό μνημόνιο, το οποίο επίσης επικαιροποιείται. Οριστικοποιούνται και τα επικαιροποιημένα κείμενα των μνημονίων με την Ε.Ε.

Περιλαμβάνουν τη νέα γενιά των 82 (προς το παρόν) προαπαιτούμενων που θα αφορούν στην 4η αξιολόγηση αλλά και στο «χαλί» για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

«Τα είπαν» Στουρνάρας-Τσακαλώτος

Συνάντηση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είχε το πρωί στην ΤτΕ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Στουρνάρα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων, εν όψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ενώ από τη μεριά του ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον υπουργό για τις επαφές τις οποίες είχε στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο καθώς και για την πορεία των τραπεζικών εξελίξεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης