Νέα μέτρα για ομαλοποίηση του δανεισμού από τις τράπεζες εν μέσω κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας με το δολάριο λαμβάνει η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών της Τουρκίας.

Η BDDK ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι οι τράπεζες θα μπορούν να συνυπολογίζουν στο ενεργητικό τους τα δάνεια σε ξένο νόμισμα προς άλλες τουρκικές τράπεζες για έναν χρόνο, υποβοηθώντας τες έτσι να «πιάνουν» ευκολότερα τους στόχους κεφαλαιακής επάρκειάς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τράπεζες της χώρας θα μπορούν επίσης να συμπεριλαμβάνουν τα κοινοπρακτικά δάνεια υπό πίστωση αναλογικά με τη συμμετοχή τους στην οργάνωση μιας χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της BDDK, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η αρχή διατήρησε τους απαιτούμενους δείκτες αναλογίας δανείων προς περιουσιακά στοιχεία στο 90% για τις εμπορικές τράπεζες και στο 70% για τις ισλαμικές.

Τα νέα μέτρα αποτελούν μέρος της προσπάθειας των τουρκικών αρχών να συγκρατήσουν τις επιπτώσεις μιας σειράς μέτρων τόνωσης της οικονομίας και της τραπεζικής πίστης που οδήγησαν σε πιστωτική «έκρηξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρυθμός-ρεκόρ χορήγησης δανείων από τις εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών, οξύνοντας το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και πιέζοντας περισσότερο τη λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει το 26% της αξίας του από τις αρχές του έτους έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών μετά το ρεάλ της Βραζιλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης