Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ότι ορίστηκαν οι ανάδοχοι για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, την πρώτη ύστερα από εννέα χρόνια, με το βιβλίο προσφορών να αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει την Τρίτη.

Aνάδοχοι θα είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και τρεις ευρωπαϊκές: οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas και HSBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει «στο κοντινό μέλλον», ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, ωστόσο πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η 5η Μαρτίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Η απόδοση της έκδοσης αναμένεται κοντά στο 4%, λίγο υψηλότερα από αυτό του πρώην 10ετούς και νυν 9ετούς ομολόγου λήξης 30 Ιανουαρίου 2028 το οποίο σήμερα αγγίξει νέα χαμηλά 13 ετών στο 3,601%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 δισ. με 2,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, οπότε αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ, λίγους μήνες πριν η Ελλάδα μπει στο καθεστώς των μνημονίων, με κουπόνι 6,25%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s την Παρασκευή στο Β1 από Β3 με σταθερές προοπτικές αποτέλεσε ένα έξτρα πλεονέκτημα για τον ΟΔΔΗΧ, επισπεύδοντας έτσι τη δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να έχει ισχυρή ζήτηση, τόσο λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος μετά τις εκδόσεις χρέους από Ιταλία και Ισπανία όσο και λόγω της πολύ καλής πορείας του νέου 5ετούς ομολόγου, του οποίου η απόδοση έχει υποχωρήσει κατά 31%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης