Πουλώντας τις καθημερινές πάνω από 700.000 φύλλα και έχοντας τις Κυριακές ένα αναγνωστικό κοινό που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια και αντιπροσωπεύει το 33% της αγοράς στη χώρα, η επικρινόμενη ως «λαϊκιστική» αυστριακή ημερήσια εφημερίδα Kronen Zeitung, η οποία γιορτάζει σήμερα τα 60 χρόνια από την επανίδρυση και επανέκδοσή της στις 11 Απριλίου του 1959, θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη -σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας στην οποία εκδίδεται- σε κυκλοφορία εφημερίδα στον κόσμο.

Η αρχική ίδρυση της πλέον επιτυχημένης αυστριακής εφημερίδας, έγινε στην έναρξη του περασμένου αιώνα με την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου της στις 2 Ιανουαρίου του 1900 και με το όνομα  Illustrierte Kronen Zeitung (Εικονογραφημένη Εφημερίδα της Κορώνας) οφείλοντας την προσωνυμία «της Κορώνας» όχι στη μοναρχία που κυβερνούσε τότε στην Αυστρουγγαρία -όπως πολλοί πιστεύουν ακόμη και στις ημέρες μας- αλλά στη φθηνή τιμή της, της μίας κορώνας (το τότε ισχύον νόμισμα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία της επιτυχίας της εφημερίδας ξεκινά μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1903, με ένα σκάνδαλο, την πρωτοδημοσίευση της «δολοφονίας του βασιλιά του Βελιγραδίου» που της φέρνει μάζες αναγνωστών, ενώ η προσάρτηση της Αυστρίας το 1938 στο Τρίτο Ράιχ θα σημάνει και το προσωρινό τέλος της Illustrierte Kronen Zeitung, καθώς οι Ναζιστές κατακτητές απαγορεύουν την κυκλοφορία της.

Σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, αγοράζοντας τον τίτλο της και επανακυκλοφορώντας την με μερικώς αλλαγμένο το όνομά της -που διατηρούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια- σε Neue Kronen Zeitung (Νέα Εφημερίδα της Κορώνας) στις 11 Απριλίου του 1959, την εφημερίδα θα «αναστήσει» ο μετέπειτα και για πάνω από 50 χρόνια, εκδότης της, Χανς Ντίχαντ.

Ο Χανς Ντίχαντ ήταν μέχρι τότε αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία την εποχή εκείνη αυστριακής εφημερίδας Kurier που είχε ιδρυθεί από τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία το 1945 μαζί με εκείνα από τις άλλες τρεις συμμαχικές δυνάμεις (Σοβιετική Ενωση, Γαλλία, Βρετανία) είχαν απελευθερώσει την Αυστρία, παραμένοντας στο έδαφός της μέχρι την απόκτηση της ανεξαρτησίας της το Μάιο του 1955.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη χρηματοδότηση της επανίδρυσης της εφημερίδας το 1959 ανέλαβε ο τότε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων, Φραντς Όλα, εξασφαλίζοντας στον Χανς Ντίχαντ δάνειο του Κεντρικού Ταμιευτηρίου του δήμου της Βιέννης.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 τα Αυστριακά Συνδικάτα διεκδίκησαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην εφημερίδα με το επιχείρημα, πως για την επανίδρυσή της χρησιμοποιήθηκαν χρήματα που προέρχονταν από την ομοσπονδία τους, πετυχαίνοντας τα ίδια το 1966, έπειτα από δικαστικές αποφάσεις, την προσωρινή απομάκρυνση του Ντίχαντ και του συνεταίρου του, και την ανάθεση της διαχείρισής της σε δικαστικό λειτουργό.

Έπειτα από μακρόχρονες δίκες αναγνωρίστηκε στα συνδικάτα αποζημίωση, ο συνεταίρος -κατά το ήμισυ- του Ντίχαντ, Κουρτ Φαλκ, άρχισε να αποσύρεται σταδιακά από την εφημερίδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και ολοκληρωτικά το 1987, δίνοντας τη θέση του στον δυτικογερμανικό εκδοτικό όμιλο Westdeutsche Allgemeine Zeitung-WAZ (σήμερα Funke Mediengruppe) που εξαγόρασε το 50% των μετοχών της Kronen Zeitung.

Έναν χρόνο αργότερα η εφημερίδα συνενώθηκε με την Kurier -στην οποία ο δυτικογερμανικός όμιλος διατηρούσε ήδη το 49%- σε έναν πρωτοφανή σε μέγεθος εκδοτικό οργανισμό τον Media Print που εκδίδοντας και εβδομαδιαία περιοδικά, κυριαρχεί πλήρως της αυστριακής αγοράς εφημερίδων.

Το 2003, ο Χανς Ντίχαντ, παρά τις αντιρρήσεις των Γερμανών και τη διαμάχη μαζί τους, επέβαλε ως εκδότη και ως μοναδικό αρχισυντάκτη της Kronen Zeitung, τον γιο του Κρίστοφ Ντίχαντ, ο οποίος -έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του, το 2010- εκπροσωπώντας την οικογένεια, συνέχισε τον «ακήρυχτο πόλεμο» με την WAZ και νυν Funke.

Ο Χανς Ντίχαντ, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ο απόλυτος κυρίαρχος της Kronen Zeitung μέχρι τον θάνατό του στις 17 Ιουνίου 2010, γράφοντας ο ίδιος σχόλια μέχρι το τέλος του, είχε δεχθεί πολλές φορές κριτική πως με τον λαϊκισμό της, είχε επιδιώξει επανειλημμένα στο παρελθόν να παίξει ρόλο ρυθμιστή στις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία.

Διαβεβαιώσεις πως σε τίποτε δεν κινδυνεύει ο ρόλος του Κρίστοφ Ντίχαντ ως εκδότη και αρχισυντάκτη, δίνει ο μεγαλοεπενδυτής Ρενέ Μπένκο, οποίος φέρεται να αγόρασε πρόσφατα στην Kronen Zeitung -επιδιώκοντας μάλιστα να πάρει την πλειοψηφία των μετοχών- το μερίδιο των Γερμανών.

Οι Γερμανοί φέρεται να μην ενέκριναν τελευταία, την ιδιαίτερα φιλική και υποστηρικτική γραμμή της εφημερίδας απέναντι στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Σήμερα, η Kronen Zeitung κυκλοφόρησε με ένα ιδιαίτερα επιμελημένο, έγχρωμο πανηγυρικό ένθετο 104 σελίδων, στο οποίο παρουσιάζεται η πορεία της τις προηγούμενες έξι δεκαετίες παράλληλα με τις σημαντικές στιγμές και εξελίξεις τόσο στην Αυστρία όσο και στον κόσμο τις προηγούμενες έξι δεκαετίες.

Ταυτόχρονα, δεκάδες προσωπικότητες, με επικεφαλής τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, καταθέτουν την άποψη και την εμπειρία τους με την εφημερίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης