Τα ανθρακωρυχεία της Αυστραλίας κινδυνεύουν να καταστούν «αχρηστευθέντα» περιουσιακά στοιχεία σε τρία από τα τέσσερα σενάρια που εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, με τα ορυκτά καύσιμα να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών της, αξίας 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο οικονομικό έτος, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου τα δύο τρίτα των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων της χώρας αποστέλλονται σε τρεις μεγάλους πελάτες, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, που όλοι έχουν θέσει καθαρούς στόχους μηδενικών εκπομπών. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έως το 2050 και η Κίνα μια δεκαετία αργότερα.

Η Τράπεζα Αποθεματικών της Αυστραλίας (RBA) εξέτασε τον αντίκτυπο των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων της χώρας υπό τέσσερα σενάρια για το κλίμα, τα οποία δημιουργήθηκαν από το Δίκτυο για το Πράσινο του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (NFGS), μια κοινοπραξία κεντρικών τραπεζών αφιερωμένη στην βελτίωση της διαχείρισης του κλιματικού κινδύνου.

Σε τρία σενάρια, ο όγκος των εξαγωγών άνθρακα της Αυστραλίας μειώνεται, με τις μεγαλύτερες πτώσεις να παρατηρούνται στα σενάρια Καθαρό Μηδέν και Κάτω των 2°C, στα οποία οι εξαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας μειώνονται κατά 80% στα μέσα του αιώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το τέταρτο σενάριο, το οποίο ενσωματώνει μόνο τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές με περιορισμένη πρόοδο στη μείωση των εκπομπών, οι εξαγωγές άνθρακα αυξάνονται σταδιακά σε 17% υψηλότερες το 2050.

Οι χώρες είναι απίθανο να αλλάξουν ουσιαστικά το ενεργειακό τους μείγμα στο εγγύς μέλλον και η ζήτηση άνθρακα πιθανότατα θα παραμείνει ισχυρή αυτή τη δεκαετία, διαπίστωσε η RBA.

«Ωστόσο, καθώς η παγκόσμια όρεξη για άνθρακα μειώνεται από το 2030… οι επενδύσεις που σχετίζονται με τον άνθρακα της Αυστραλίας κινδυνεύουν να γίνουν» αχρηστευμένα περιουσιακά στοιχεία «καθώς οι χαμηλότεροι όγκοι εξαγωγών και οι τιμές επηρεάζουν την κερδοφορία», λέει η έκθεση.

Τα αποθέματα άνθρακα σε λειτουργικά ορυχεία της Αυστραλίας υπερβαίνουν ήδη την προβλεπόμενη εξαγωγική ζήτηση έως το 2050 στα δύο πιο αρνητικά σενάρια. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα για «αχρήστευση» ακόμη και αν δεν υπάρξει επένδυση σε νέα ορυχεία, πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης