Αυστηρές προϋποθέσεις θέτει η Ε.Ε. για την πρόσβαση του Λονδίνου στις ευρωπαϊκές αγορές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 12:21
Αυστηρές προϋποθέσεις θέτει η Ε.Ε. για την πρόσβαση του Λονδίνου στις ευρωπαϊκές αγορές

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» δήλωσε πως η πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων του παιχνιδιού.

«Η συμφωνία την οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε είναι μηδέν δασμοί, μηδέν ποσοστώσεις, μηδέν ντάμπινγκ. Η πρόσβαση στις αγορές μας θα είναι ανάλογη με τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν ως προς την εφαρμογή ισότιμων κανόνων. Και το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να τηρήσει ισότιμους κανόνες παιχνιδιού» ανέφερε.

«Η συμφωνία που θα μας συνδέει με τη χώρα αυτήν δεν μπορεί να είναι ίδια με τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τρίτες χώρες», όπως ο Καναδάς ή η Ιαπωνία, υπενθύμισε, δεδομένης της «ιδιαίτερης εγγύτητας» και της «οικονομικής αλληλεξάρτησης» που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Λονδίνο.

«Το θέμα είναι το ακόλουθο: το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να απομακρυνθεί ή όχι από το ρυθμιστικό μας μοντέλο, στην οικοδόμηση του οποίου συνέβαλε μαζί μας κατά την διάρκεια των σαράντα πέντε ετών;» αναρωτιέται, επισημαίνοντας ότι «το Λονδίνο δηλώνει πως δεν θέλει να οπισθοχωρήσει ως προς τα κοινωνικά και τα περιβαλλοντικά δικαιώματα».

«Ο,τι και να γίνει, το θέμα της τήρησης των ισότιμων κανόνων του παιχνιδιού είναι επίσης προς το συμφέρον των Βρετανών. Εάν θέλουμε όχι μόνο να συντάξουμε μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, αλλά στη συνέχεια να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 27, πρέπει να έχουμε μία λειτουργική και ισορροπημένη συμφωνία. Εάν η συμφωνία απορριφθεί από το ένα ή το άλλο κοινοβούλιο, θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης» προειδοποιεί ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής δηλώνει ότι «δεν μπορεί» να απαντήσει «σήμερα» στην ερώτηση για τη χρονική διάρκεια που θα πάρει η διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης, έπειτα από το Brexit, που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

Η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται από αυτούς. Θα καταβάλλουν τη χρηματική τους συνεισφορά, αλλά χωρίς να συμμετέχουν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής ένωσης και δίχως να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων.

Η μετάβαση έχει ως στόχο να αποφευχθεί η ρήξη και να δοθεί χρόνος για τη διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης. Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί μία μόνο φορά και έπειτα από κοινή συμφωνία μέχρι το τέλος του 2022 το αργότερο.

«Σε αυτήν τη διαπραγμάτευση θα ορίσουμε προτεραιότητες, κυρίως το εμπόριο και τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί κατά δύο χρόνια το πολύ. Εάν αυτό γίνει, θα υπάρχει μία περίοδος οικονομικής διαπραγμάτευσης για την αναλογική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά» διαμηνύει ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, 12:21