Τεστ κορονοϊού αλλά και προληπτική καραντίνα σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις ενεργοποιούν οι επιχειρήσεις, μετά την θερινή άδεια και την επιστροφή πολλών εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
Διευρύνεται εκ νέου η τηλεργασία, που σε ορισμένες περιπτώσεις τείνει να γίνει καθεστώς.

Προϋπόθεση για την επιστροφή στους χώρους εργασίας αποτελεί η πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορονοϊού SARS-CoV-2.
Για τον μοριακό έλεγχο (PCR) των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις αυτές συνεβλήθησαν με ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, αναλαμβάνοντας και το σχετικό κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως το μέτρο αυτό προβλέπεται ήδη για τους εργαζόμενους στο Ε.Σ.Υ. καθώς λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 κάθε εργαζόμενος στο Ε.Σ.Υ. υποβάλλεται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) μόλις επιστρέψει από κανονική άδεια.

Παράλληλα, επιχειρήσεις έχουν ήδη ενημερώσει πως εργαζόμενοι/απασχολούμενοι, που επιστρέφουν από την άδειας τους, ότι δεν θα προσέρχονται στο εργασιακό τους χώρο για διάστημα μιας εβδομάδας (πέντε εργάσιμων ημερών) από τη λήξη της αδείας τους. Στο διάστημα αυτό θα εργάζονται από το σπίτι τους. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, για κάποιες εταιρείες το διάστημα αυτό να επεκταθεί πέραν της μιας εβδομάδας.

Τέλος, ενεργοποιούν εκ νέου πρωτόκολλα τηλεργασίας και μείωσης της φυσικής παρουσίας του προσωπικού τους στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι δυνατόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως δεκάδες επιχειρήσεις ακόμη και μετά τη σταδιακή άρση του lockdown είχαν ζητήσει – ξανά, όπου αυτό ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί – από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται ορισμένες ημέρες της εβδομάδας από το σπίτι τους.

Τέλος, «σφραγίζονται» τα κτίρια όπου στεγάζονται και λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Η χρήση μάσκας επιβάλλεται σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους (ήδη από το τέλος Ιουλίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, καταστήματα λιανικής κ.α.), έχει ζητηθεί να περιορίζονται στο ελάχιστο οι εταιρικές συναντήσεις με φυσική παρουσία, έχουν απαγορευτεί τα επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ περιορίστηκε στο απολύτως απαραίτητο η είσοδος και παραμονή επισκεπτών στις εγκαταστάσεις εταιρειών και πάντα με την χρήση μάσκας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης