Ολοένα και ανεβαίνει η τιμή της βενζίνης, με τις τιμές να βρίσκονται λίγο πιο χαμηλά από το όριο των 2 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές.  

Η αύξηση αυτή αποδίδεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις που αφορούν στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα (σ.σ. οι υπόλοιπες είναι οι Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, και Ιταλία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν αποκλείονται και κρούσματα αισχροκέρδειας, καθώς εν όψει Πάσχα η κυκλοφορία των οχημάτων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένηΈτσι ενισχύθηκε η τιμή του αργού διεθνώς, γεγονός που επηρεάζει και τις τιμές στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προαναφερθείσες εξαιρέσεις δεν είχαν κανένα αντίκρισμα στην πράξη, καθώς οι κυρώσεις έναντι του Ιράν δεν παρείχαν τη δυνατότητα μεταφοράς εμβασμάτων από το διεθνές τραπεζικό σύστημα στη συγκεκριμένη χώρα.

Ένα άλλο δεδομένο που συνδέεται άρρηκτα με την τιμή της βενζίνης είναι και η υψηλή φορολογία. Ενδεικτικό αυτής είναι ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στον κατάλογο των χωρών της Ε.Ε. στην τιμή της βενζίνης με φόρους, στην τιμή χωρίς φόρους καταλαμβάνει τη δέκατη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δεν αποκλείονται και κρούσματα αισχροκέρδειας, καθώς εν όψει Πάσχα η κυκλοφορία των οχημάτων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Αυξήθηκε κατά 16 λεπτά ανά λίτρο η αμόλυβδη

Όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, τη Μεγάλη Δευτέρα η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων έφτασε το 1,639 ευρώ ανά λίτρο, καταγράφοντας αύξηση 16 λεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τιμή είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε., μετά τη Δανία και την Ολλανδία.

Δείτε παρακάτω το δελτίο τιμών για τις 22 Απριλίου:

Βάσει του επίσημου δελτίου τιμών του ΥΠΟΙΚ, μεγάλη αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης παρατηρείται στη Σαντορίνη (1,976/λίτρο), στην Πάρο το (1,88 ευρώ), στη Μύκονο (1,859 ευρώ), στη Ρόδο (1,839) αλλά και στα Χανιά (1,8 ευρώ).

Πετρέλαιο: «Πέταξε» στα 74,67 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές πετρελαίου ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο σήμερα, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα τερματιστούν την επόμενη εβδομάδα οι εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που είχαν παραχωρηθεί σε ορισμένες εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ασκώντας πιέσεις στους εισαγωγείς να σταματήσουν να αγοράζουν από την Τεχεράνη.

Παρά την κίνηση αυτή, η επιπλέον δυναμικότητα από άλλους παρόχους, όπως η Σαουδική Αραβία, ίσως είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι οι αγορές πετρελαίου θα διαχειριστούν τη μείωση των εξαγωγών του Ιράν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ διαμορφώθηκαν στα 74,67 δολάρια το βαρέλι στις 11.55 ώρα Ελλάδας, με άνοδο 63 σεντς ή 0,85% σε σχέση με το χθεσινό τους κλείσιμο, αφού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, στα 74,70 δολάρια.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ανήλθαν στα 66,14 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 59 σεντς ή 0,9% σε σχέση με το χθεσινό τους κλείσιμο.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν χθες από τους αγοραστές ιρανικού αργού να σταματήσουν τις εισαγωγές έως την 1η Μαΐου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, τερματίζοντας έξι μήνες εξαιρέσεων που επέτρεπαν στους οκτώ μεγαλύτερους αγοραστές του Ιράν –κυρίως στην Ασία– να συνεχίσουν να εισάγουν περιορισμένους όγκους.

Πριν από την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων πέρυσι, το Ιράν ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) με περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά οι εξαγωγές του Απριλίου έχουν μειωθεί σε κάτω από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία από τάνκερ και πηγές της βιομηχανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι βέβαιος ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να καλύψουν τη διαφορά στις αγορές πετρελαίου, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα «συντονιστεί με άλλους πετρελαιοπαραγωγούς για να διασφαλίσει ότι είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές επαρκείς ποσότητες και παράλληλα ότι δεν χαθεί η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου».

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ντε φάκτο ηγέτης του ΟΠΕΚ, που έχει ηγηθεί των παγκόσμιων μειώσεων στην παραγωγή από την αρχή του έτους με στόχο την ενίσχυση των τιμών του αργού.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης