Αύξηση άνω του 30% σημείωσαν στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019 οι ελληνικές εξαγωγές ένδυσης, με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), να χαρακτηρίζει το εν λόγω χρονικό διάστημα “εξαιρετικό” για τις πωλήσεις εκτός των συνόρων.

Συνολικά, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έφτασε τα 293 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 30,7% έναντι του 2018, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό της αύξησης, που κατεγράφη τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πολύ καλή πορεία του πρώτου τετραμήνου του 2019 αποτελεί συνέχεια τόσο του 2017 όσο και του 2018. Υπενθυμίζεται ότι την διετία 2017-2018 οι εξαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αθροιστικά αύξηση 25%.

Μάλιστα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερη, εάν συμπεριληφθούν οι εξαγωγές που γίνονται απευθείας από τις γειτονικές χώρες, χωρίς να μεσολαβεί η χώρα μας» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΠΕΕ.

Αύξηση 4,3% κατέγραψαν οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ανήλθαν σε 141 εκατ. ευρώ, ενώ εντυπωσιακή άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις του ελληνικού βαμβακιού: η αξία των εξαγωγών του στο πρώτο τετράμηνο του 2019 ανήλθε σε 228 εκατ., αυξημένη κατά 83%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτογενούς παραγωγής (βαμβακιού), κατέγραψαν αύξηση 36,8% το πρώτο τετράμηνο του 2019, με αξία εξαγωγών ύψους 661 εκατ. ευρώ, έναντι 483 εκατ. στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές. Οι εισαγωγές ενδυμάτων ήταν αυξημένες κατά 18% στο α’ τετράμηνο, ενώ της κλωστοϋφαντουργίας κατά 3%, με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται σε 813 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2019.

Αντίθετη με την πορεία των εξαγωγών είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Στο πρώτο τετράμηνο, οι πωλήσεις τόσο της χονδρικής, όσο και της λιανικής, παρουσίασαν πτώση.

Η μείωση στις πωλήσεις χονδρικής διαμορφώθηκε στο 9,6%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7,7%. «Η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΠΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης