Αυξημένη ανάγκη των εργαζομένων παγκοσμίως για ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 16:32
Αυξημένη ανάγκη των εργαζομένων παγκοσμίως για ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής

Τις παγκόσμιες τάσεις στον χώρο της εργασίας αποκαλύπτει η μελέτη «Resetting Normal: Defining the New Era of Work» της LHH και προβλέπει μετακινήσεις εργαζομένων, αναζητώντας ευελιξία, αναγνώριση και βελτίωση της ψυχικής και της σωματικής υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα δύο τρίτα (2/3) των εργαζομένων είναι πεπεισμένα ότι οι εταιρείες θα ξεκινήσουν ξανά προσλήψεις. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν δύο στους πέντε (2/5) αλλάζουν ή σκέφτονται να αλλάξουν δουλειά, με το 41% να σκέφτεται να μετακινηθεί σε εργασίες με πιο ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης.

Επίσης, το ένα τέταρτο (1/4) του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σκέφτεται να μετακινηθεί σε άλλη χώρα ή περιοχή. Ταυτόχρονα, λιγότεροι από τους μισούς είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές σταδιοδρομίας στην τρέχουσα εταιρεία τους. Το παραπάνω μείγμα συνθηκών της αγοράς, αναδυόμενων προκλήσεων και νέων αναγκών, φαίνεται πως ενθαρρύνει τους εργαζομένους να επανεκτιμήσουν το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη κινητικότητα των στελεχών-ταλέντων που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την τωρινή τους εργασία ή και να αλλάξουν επάγγελμα, μια πρόσφατη τάση στον χώρο της εργασίας, που αποκαλείται «Μεγάλη Παραίτηση».

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν μεγάλο χάσμα μεταξύ εργαζομένων και ηγεσίας. Ειδικότερα, η ικανοποίηση από την ηγεσία είναι ιδιαίτερα χαμηλή στους τομείς της εταιρικής κουλτούρας και των ευκαιριών εξέλιξης της σταδιοδρομίας.

Μόλις το 48% των εργαζομένων δηλώνει ότι οι διευθυντές του καλύπτουν τις προσδοκίες του όσον αφορά στη διαμόρφωση μιας καλής εργασιακής κουλτούρας εντός της εταιρείας. Λιγότερο από 50% των εργαζομένων είναι ικανοποιημένο με τις προοπτικές σταδιοδρομίας στην εταιρεία του και μόνο το 37% δηλώνει ότι η εταιρεία του επενδύει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.

Μόλις το 50% των εργαζομένων δηλώνει ότι οι ηγέτες του υποστηρίζουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Το 67% των εργαζομένων δηλώνει ότι οι ηγέτες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του ως προς την εξασφάλιση της ψυχικής του ευημερίας.

Τα παραπάνω ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την αντίληψη που έχουν οι ηγέτες σε σχέση με τις ικανότητές τους στη διαχείριση των παραπάνω ζητημάτων. Οι ηγέτες φαίνεται πως δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα σημεία προς βελτίωση, γεγονός το οποίο οδηγεί σε ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της ηγεσίας και των εργαζομένων.

Ο John Morgan, πρόεδρος της LHH, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν περισσότερες επιλογές στη διάθεσή τους, γεγονός το οποίο αλλάζει τους κανόνες στον χώρο της εργασίας. Οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, καθώς πολλά ταλέντα θα αναζητήσουν να ικανοποιήσουν σε άλλους οργανισμούς την αυξημένη τους ανάγκη για ισορροπία εργασίας - προσωπικής ζωής και για περισσότερες ευκαιρίες στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους».

Η Κατερίνα Βουρλογιάννη, Talent Development Director της LHH στην Ελλάδα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι χρειάζονται ηγέτες που θα τους εμπνεύσουν, θα τους καθοδηγήσουν και θα τους αναπτύξουν. Αντίστοιχα, και οι ηγέτες χρειάζονται υποστήριξη για να ανταποκριθούν στον απαιτητικό αυτόν κόσμο της εργασίας και να καλύψουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες των ανθρώπων που διοικούν. Οι εταιρείες θα πρέπει να ενισχύσουν τους ηγέτες τους με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα ζητήματα που διαφορετικά θα μπορούσαν να γίνουν ο λόγος αποχώρησης των ταλαντούχων εργαζομένων τους».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 16:37