Στα 121,25 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρόκειται για αύξηση 1,85 δισ. ευρώ, η οποία συμβάλλει στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν σε 121,25 δισ. ευρώ έναντι 120,42 δις τον Ιούνιο.

Παρά τη βελτίωση, οι τραπεζικές καταθέσεις διατηρήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Άλλωστε, ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των καταθέσεων επιβραδύνθηκε στα 927 εκατ. ευρώ έναντι 1,09 δισ. τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, σε ετήσιο επίπεδο, ο ρυθμός αύξησης διαμορφώθηκε στο +4,3% έναντι +3,4% τον προηγούμενο μήνα.

Τον Ιούνιο

Αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν τον Ιούνιο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 120,42 δισ. ευρώ έναντι 119,42 δις τον Μάιο του 2017, παραμένοντας, ωστόσο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

H βελτίωση της καταθετικής βάσης των τραπεζών κατά 1 δισ. ευρώ κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμενου μήνα, όταν καταγράφηκε αύξηση κατά 638 εκατ. ευρώ.

Σε ετήσιο επίπεδο, ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων διατηρήθηκε αμετάβλητος στο 3,4%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί ένα μικρό κύμα εισροών στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία, από τη μεριά τους, έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεσή τους στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν κατά 140 εκατ. ευρώ έναντι πτώσης 305 εκατ. τον Μάιο του 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης