Συνέχιση της δύναμης του ευρώ βλέπει προς το παρόν η ABN Amro, υπογραμμίζοντας πως αυτήν την εβδομάδα το ενιαίο νόμισμα σημείωσε τις ισχυρότερες αποδόσεις μεταξύ όλων των νομισμάτων του G10.

Όπως επισημαίνει, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτήν την υπεραπόδοση. Πρώτον, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν έντονα σε ένα ισχυρότερο ευρώ. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην περαιτέρω αύξηση των καθαρών long θέσεων στο ευρώ, παρόλο που βρίσκονται ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, καθώς το ευρώ βρήκε στήριξη κάτω από το επίπεδο 1,16, οι επενδυτές αγόρασαν στη «βουτιά», για να δουν αν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα αυξηθεί και πάλι προς το 1,19-1,20.

Δεύτερον, ο θετικός αντίκτυπος του αμερικανικού φορολογικού νομοσχεδίου στο δολάριο φαίνεται ότι έχει ξεθωριάσει, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το όταν θα γίνει η ψηφοφορία και για το πότε θα γίνει αισθητή η επίδραση αυτής της μεταρρύθμισης την οικονομία.

Τρίτον, η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Δεκέμβριο έχει αποτιμηθεί πλήρως. Συνεπώς, οι προσδοκίες γύρω από τη νομισματική πολιτική δεν υποστήριξαν περαιτέρω το αμερικανικό νόμισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος που βιώσαμε αυτήν την εβδομάδα έχει χτυπήσει το δολάριο. Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το ευρώ είναι ένα νόμισμα-«ασφαλές καταφύγιο», αλλά στο ότι το δολάριο ΗΠΑ επί του παρόντος οδηγείται από κυκλικούς παράγοντες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης