Σφραγίδα θεσμικής θωράκισης στη νέα σελίδα της «Πανγαία», αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία σηματοδοτεί η ισχυρή στήριξη, με την μορφή δανειοδότησης, της Ευρωπαικής EBRD στο επενδυτικό σχήμα που συγκρότησε η Invel για να ασκήσει τo δικαίωμα προαίρεσης (call option) ολοκληρώνοντας–και τυπικά–την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της μεγαλύτερης εισηγμένης ελληνικής ΑΕΕΑΠ.

Συνεπές και αυτή τη φορά με τις προσδοκίες της αγοράς, το επενδυτικό όχημα της Invel Real Estate, προχώρησε με επιτυχία στην χρηματοδότηση του call option για την απόκτηση του υπολοίπου 32,7 % της «Πανγαία», πρώην θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, όπως ήδη είχε προαναγγείλει από τις 31 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Invel που εκδόθηκε πριν από λίγο, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ποσοστό της Εθνικής αποκτάται «από την Ιnvel Real Estate BV (29,8%) και την CLHermes Opportunities L.P.(2.9%) έναντι συνολικού τιμήματος 390 εκατ. ευρώ». Μετά από αυτή την εξέλιξη η Invel αποκτά τον πλήρη έλεγχο της «Πανγαία» με ποσοστό 98,5% και όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η εταιρεία: «Με την απόκτηση αυτή η συνολική επένδυση της Invel στην Πανγαία υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ καθιστώντας την Invel ιστορικά τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ελληνική αγορά ακινήτων».

Κρίσιμο ρόλο στην άντληση κεφαλαίων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής έπαιξε η «ευλογία» της EBRD, καθώς η έμμεση συμμετοχή της, μέσω της παροχής πιστώσεων, έφτασε τα 55 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται σημαντικό για τα δεδομένα της Ευρωπαικής τράπεζας δεδομένου ότι συχνότερα περιορίζεται σε συμβολικές κινήσεις χρηματοδότησης, περιβάλλοντας κυρίως με θεσμικό κύρος τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η ΕΒRD στην συγκεκριμένη επένδυση τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση τύπου, όπου αναλύονται οι λόγοι που η Ευρωπαική Τράπεζα αποφάσισε να στηρίξει δυναμικά την προσπάθεια του απόλυτα εξειδικευμένου σχήματος της Invel.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της EBRD, η τοποθέτηση της Ιnvel στην «Πανγαία» θα ξεπεράσει το 1 δισ., δημιουργώντας τις βάσεις για μία βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον επενδυτική προοπτική.

Η «Πανγαία» από την πλευρά της είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη ελληνική ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περισσότερα από 340 προσεκτικά επιλεγμένα ακίνητα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Το κύριο σκέλος της χρηματοδότησης του «call option», ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από επενδυτικά κεφάλαια των βασικών μετόχων της Invel, δηλαδή του μεγάλου αμερικανικού fund Castlelake και του βρετανικού Coller Capital που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ευρωπαικά equity funds στην δευτερογενή αγορά, καθώς και άλλων θεσμικών διεθνών επενδυτών που θέλησαν να συμμετάσχουν στην τοποθέτηση, με τον συντονισμό της Goldman Sachs, κρίνοντας ότι η ελληνική αγορά ακινήτων προσφέρει ελκυστική προοπτική αποδόσεων.

Το υπόλοιπο ποσό για το τίμημα των 390 εκατ. ευρώ αντλήθηκε μέσω δανεισμού από κονσόρτσιουμ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών με επικεφαλής την Τράπεζα Πειραιώς και από την πίστωση της EBRD η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προσφέρει και στο άμεσο μέλλον «γραμμή δανειοδότησης» στην «Πανγαία» με στόχο την ολοκλήρωση στρατηγικών επενδύσεων.

Ταυτόχρονα με την μεταβίβαση του υπόλοιπου ποσοστού των μετοχών της «Πανγαία», η Invel αποκτάει και το management της εταιρείας που μέχρι τώρα ανήκε στην Εθνική Τράπεζα. Το γεγονός αυτό, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, ότι θα επιταχύνει την στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας με στοχευμένες εξαγορές, καθιστώντας την στο διάστημα της επόμενης πενταετίας μία από τις ισχυρότερες ΑΕΕΑΠ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης από την Invel που εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος και πλέον αξιόπιστος επενδυτής στον χώρο των ακινήτων απόδοσης, αποτελούσε επιδίωξη και της Εθνικής Τράπεζας που θα εισπράξει το σημαντικό τίμημα των 390 εκ. ευρώ, ενισχύοντας την κεφαλαιουχική της βάση και διευκολύνοντας τα σχέδια για την αναδιάρθρωση της.

Σημειώνεται ότι η είσοδος της Invel στην «Πανγαία» το 2013 με την απόκτηση του 66% των μετοχών της έναντι τιμήματος 640 εκατ. ευρώ, απογείωσε την ελληνική ΑΕΕΑΠ με εντυπωσιακές επενδύσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Βουλγαρία που εκτόξευσαν το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο της σε αξία η οποία προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Για το τρέχον έτος η «Πανγαία», πάντα υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής των επενδυτών Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου, έχει εκπονήσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό που περιλαμβάνει και την απόκτηση σημαντικών τουριστικών υποδομών, ενώ υπό προυποθέσεις, μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση του call option, ο ιδρυτής και CEO της Invel, Xριστόφορος Παπαχριστοφόρου εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του, χαρακτηρίζοντας την συναλλαγή «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά ακινήτων και την ελληνική οικονομία γενικότερα», ενώ σε δήλωση του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε:

«Μέσα από μία άψογη συνεργασία με τους μετόχους μας, την EBRD που στηρίζει την προσπάθεια μας, τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές που μας εμπιστεύθηκαν και βεβαίως, την Τράπεζα Πειραιώς, ως επικεφαλής της τραπεζικής κοινοπραξίας που διευκόλυνε την χρηματοδότηση αυτής της συναλλαγής-ορόσημο, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την μετάβαση της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ σε μια νέα εποχή.

Θέλω να ευχαριστήσω την Εθνική Τράπεζα και το διοικητικό της επιτελείο για την άριστη συνεννόηση που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και υπόσχομαι η νέα σελίδα στην Πανγαία να οδηγήσει στην οικοδόμηση ενός πραγματικού εθνικού πρωταθλητή στην αγορά των ακινήτων και των τουριστικών υποδομών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης