Θετικό και σήμερα το κλίμα για τα ομόλογα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019, 18:06
Θετικό και σήμερα το κλίμα για τα ομόλογα

Διατηρείται και σήμερα το θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων. Οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά με αποτέλεσμα το περιθώριο του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 2%.

   Νωρίς το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,47% από 1,51% χθες. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,801%.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 7 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,50% από 1,51% που έκλεισε χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,48% να διαμορφωθεί στο 1,99% από 2,11% χθες.

   Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1036 δολ. από το επίπεδο των 1,1098 δολ. που άνοιξε η αγορά.

   Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες φαίνεται να ευνοούν το αμερικανικό νόμισμα. Σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία, η επίθεση σε πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις (14/9), διενεργήθηκε με χρήση οπλικών συστημάτων του Ιράν. Η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει περιορισθεί κατά 50%, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες μέχρι να αποκατασταθεί.

Προβληματισμός επικρατεί και στο μέτωπο του Brexit καθώς στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν προέκυψε πρόοδος, ωστόσο αναφέρθηκε ότι συζητήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους των δυο πλευρών θα συνεχισθούν σε ημερήσια βάση, καθώς πλησιάζει η 31η Οκτωβρίου, η οποία παραμένει η ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,352%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,431%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,433% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,455%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1026 δολ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019, 18:06