Τεράστιες ευκαιρίες, που όμως μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο υπό προϋποθέσεις, με το ρίσκο για επιχειρηματική δράση να κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό, παρουσιάζει η αγορά των 54 χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, τόνισαν οι ομιλητές στην εσπερίδα, το βράδυ της Τετάρτης, που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Μάλιστα, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην εσπερίδα, χαρακτήρισαν ακόμη και μονόδρομο τη δραστηριοποίησή τους στην συγκεκριμένη ήπειρο, πολλοί υπογράμμισαν ότι καμία επιχειρηματική κρούση δεν θα έχει επιτυχία, εάν πρώτα δεν προηγηθεί εκτεταμένη έρευνα αγοράς και δεν βρεθούν αξιόπιστοι τοπικοί συνεργάτες. Πρόσθεσαν δε, ότι ο επιχειρηματίας που θέλει να κάνει «δουλειές» στην υποσαχάρια Αφρική, θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να έχει έντονη φυσική παρουσία στην αγορά που θέλει να δραστηριοποιηθεί, να «διαβάζει» καθημερινά τις εξελίξεις για τον τομέα που θέλει να εισέλθει, να είναι εξοπλισμένος με υπομονή και να είναι επίμονος και να επιδεικνύει μεγάλη προσοχή σε κάθε του βήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Τακάς, υπογράμμισε ότι η υποσαχάρια Αφρική είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως, με ρυθμούς ανάπτυξης ως και 5%, είναι η λιγότερο κορεσμένη αγορά για εισαγωγές, όσο και για επενδύσεις, και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Ελλάδας είναι στην συγκεκριμένη ήπειρο ανταγωνιστικά. Ο κ. Τακάς σημείωσε το τεράστιο φτηνό εργατικό δυναμικό που διατίθεται. Σήμερα όπως είπε, ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής ξεπερνά το 1,2 δισ. κατοίκους, περίπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, και συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνονται, το 2050 οι Αφρικανοί θα αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού της γης. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το 50% των Αφρικανών είναι 20-25 ετών ή νεότεροι.

Στα θετικά για τη δραστηριοποίηση των επιχειρηματιών στην συγκεκριμένη ήπειρο, συμπεριέλαβε το γεγονός ότι οι πόλεμοι και οι συρράξεις ανήκουν στο «παρελθόν», ενώ τόνισε ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες σε όλους τους τομείς, όπως μεταξύ άλλων των αγροδιατροφής, υποδομών, ενέργειας και εξόρυξης ορυκτών. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι στην υποσαχάρια Αφρική των 54 χωρών, εντοπίζονται οι λιγότεροι μηχανικοί στον κόσμο.

Υπογραμμίζεται ότι στην υποσαχάρια Αφρική, ήδη δαπανώνται ετησίως 45 δισ. δολάρια σε υποδομές, ωστόσο εκτιμάται ότι για να μπορέσει η συγκεκριμένη ήπειρος να ανταποκριθεί στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες, το νούμερο αυτό θα πρέπει να υπερβεί τα 90 δισ. δολάρια ετησίως και για μία δεκαετία τουλάχιστον. Τα 2/3 αυτού του ποσού αφορούν σε σχεδιαζόμενες επενδύσεις και το 1/3 σε εργασίες συντήρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, προανήγγειλε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει σειρά νέων σεμιναρίων με χρηματοδότηση της ΕΕ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι «σε πρώτο χρόνο θα επιμορφωθούν 100 μηχανικοί σε νέα πεδία δραστηριότητας που ζητούν και οι επιχειρήσεις του εξωτερικού».

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, Αντώνης Μαυρίδης, στη διάρκεια της αποψινής εσπερίδας αναφέρθηκε στο καινοτόμο online εργαλείο του φορέα, που αφορά όπως είπε σε μια ανοιχτή πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο εν δυνάμει επιχειρηματίας μπορεί να λάβει σημαντικές πληροφορίες σε διάφορα πεδία, ενώ επισήμανε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα το 2016, συνολικά έδωσε στα κράτη όλου του κόσμου 54 δισ. ευρώ «με τα μισά να κατευθύνονται στις 54 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής».

Η Ε.Ε. παρέχει άνω του 50% της συνολικής παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας στην Αφρική

Η Ε.Ε. παρέχει ποσοστό άνω του 50% της συνολικής παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας στην Αφρική, και αυτή τη στιγμή το αρμόδιο τμήμα της «τρέχει» διαγωνισμούς ύψους 14 δισ. ευρώ για την πραγματοποίηση 323 έργων στην αγορά της, τόνισε ο Director International Group, της Planet AE, Δημήτρης Γαλάνης.

Στην ομιλία του, είπε η Αφρική αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής βοήθειας της ΕΕ, από την οποία το 26% πηγαίνει στην υποσαχάρια Αφρική, ενώ τόνισε ότι 21 δισ. ευρώ αναπτυξιακή βοήθεια χορηγήθηκε στη συγκεκριμένη ήπειρο το 2016. Συμπλήρωσε ότι το 1/3 των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αφρική, προέρχεται από την ΕΕ, με 32 δισ. ευρώ να έχουν επενδυθεί από ευρωπαϊκές εταιρείες το 2015. Τόνισε ότι 3,35 δισ. ευρώ διατίθενται στο ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων (EIF) για την αειφόρο ανάπτυξη, που θα πρέπει να επιφέρει επενδύσεις ύψους μέχρι και 44 δισ. ευρώ, ενώ 1,4 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για εκπαιδευτικά προγράμματα για την περίοδο 2014-2020.

Η αναπτυξιακή συνεργασία, όπως τόνισε ο ίδιος, περνά μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, με το πιο σημαντικό να είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης (ΕΤΑ-European Development Fund -EDF), «μη υπαγόμενο στον γενικό προύπολογισμό της ΕΕ», συμπλήρωσε.

Όπως υπενθύμισε, το 9ο EDF 2007 για την αγορά της Αφρικής, είχε συνολικούς πόρους περίπου 13,8 δισ. ευρώ, το 10ο ως το 2013 22,68 δισ. ευρώ, το 11ο είναι προϋπολογισμού 30,5 δισ. ευρώ για το σύνολο των χωρών Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού (ΑΚΕ) την περίοδο 2014-2020. Για το 12ο τόνισε ότι «αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ, όμως ακόμη δεν έχει οριστικοποηθεί».

Για τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να ενισχυθεί το EDF, δημιουργήθηκε το EU-Africa Infrastructure Trust Fund (ITF), που αφορά σε επιπλέον πόρους, για καλύτερη πρόσβαση στην ενέργεια και τις μεταφορές και στην αειφόρο ανάπτυξη. Οι συνολικοί πόροι του ITF είναι περίπου 812 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 674, 7 εκατ. ευρώ προέρχονται από το EDF, και τα υπόλοιπα διατίθενται από τα ίδια τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο EuropeAid, τονίζοντας ότι μέσω αυτού η ΕΕ θα διαθέσει στις αναπτυσσόμενες χώρες 66 δισ. ευρώ και συμπλήρωσε ότι επιπλέον ποσό ύψους 30,5 δισ. ευρώ θα δώσουν τα κράτη-μέλη, ώστε το σύνολο του προϋπολογισμού της ΕΕ για εξωτερική βοήθεια προς κράτη μη μέλη, να ανέρχεται σε πάνω από 95 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος λέγοντας «περνάω τον περισσότερό μου χρόνο σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής», είπε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, ότι στην ήπειρο υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός, μικρής όμως έντασης, και σημείωσε πως «είναι δύσκολο να βρει ο επενδυτής αξιόπιστούς τοπικούς συνεργάτες, υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία, και ο κίνδυνος ασθενειών είναι υψηλός». Επίσης, όπως τόνισε, «στην αγορά της Αφρικής, πολλές φορές ο επενδυτής πρέπει να δώσει λεφτά προτού πάρει».

Όσα είπαν οι επιχειρηματίες

Στην παρουσία που είχε και διέκοψε η J&P ΑΒΑΞ στην αγορά της Βόρειας Αφρικής, την Αλγερία και την Αιθιοπία, αναφέρθηκε ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξής της, Μάριος Πατσαλίδης και χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας, τόνισε ότι «πρόκειται για μια δύσκολη αγορά».

Όπως είπε, στην παρούσα φάση η εταιρεία βολιδοσκοπεί τις αγορές του Σουδάν, του Μαρόκου και της Αλγερίας, αλλά και άλλες στην Κεντρική Αφρική, και υπογραμμίζοντας την παροιμία “the dragon meets the elephant”, είπε ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, με τους Κινέζους, Τούρκους και Ινδούς να δραστηριοποιούνται με κόστη που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην ήπειρο.

Πάντως, όπως τόνισε, «με σωστή προσέγγιση, προσοχή και φυσική παρουσία, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ανταγωνιστούν τις ευρωπαϊκές, ενώ τόνισε ότι το επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών είναι υψηλό και αδιαμφισβήτητο».

Με τη συμβουλή, «επιλέξτε τον σωστό άνθρωπο που γνωρίζει τι συμβαίνει στην αγορά που θέλετε να δραστηριοποιηθείτε στην Αφρική», ξεκίνησε την ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics AE, Δημήτριος Λακασάς, υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία του τη δεκαετία του ’90, έβαλε τα συστήματα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Αιθιοπίας.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η αγορά της Ανατολικής Αφρικής αποτελεί το No1 στόχο για την εταιρεία του, και ακολουθεί η Δυτική Αφρική, κυρίως η Νιγηρία. Χαρακτήρισε ώριμη την Νότια Αφρική, κυρίως λόγω του Μαυρίκου όπου τα δομικά υλικά μπορούν να τρέξουν με έντονα γοργό ρυθμό, ως αποτέλεσμα του τουρισμού στην περιοχή και της ανέγερσης πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και τόνισε ότι η Κεντρική Αφρική «είναι πίσω στα πράγματα». Είπε ότι η πιο «κλειστή» χώρα από όλες, είναι αυτή της Αλγερίας, λόγω του τραπεζικού της συστήματος.

Στην επιθετική πολιτική των Κινέζων, που «φέρνουν φτηνή χρηματοδότηση στις αγορές της υποσαχάριας Αφρικής», αναφέρθηκε ο διευθυντής ανάπτυξης για την Αφρική της εταιρείας Μυτιληναίος ΑΕ, Ευάγγελος Καμάρης, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μιλάμε για El Dorado. Τα πράγματα εξελίσσονται αργά. Υπάρχουν καλές και κακές ημέρες στις αγορές της υποσαχάριας Αφρικής, παρά τις τεράστιες ανάγκες».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής τραπεζικής και οικονομικών της Intrasoft International, Ανδρέας Διαμαντέας, επισήμανε ότι οι ευκαιρίες είναι μεγάλες, «δεδομένου ότι το 80% των κατοίκων της ηπείρου δεν έχουν σχέση με την τράπεζα» και τόνισε ότι «δεν συγχωρούνται τα λάθη και οι αποτυχίες, με δεδομένο ότι ο ανταγωνισμός στον τομέα της τεχνολογίας είναι πολύ υψηλός». Επιπλέον είπε, ότι ο δημόσιος τομέας στην υποσαχάρια Αφρική κινείται πολύ αργά και ο ιδιωτικός «γρήγορα, εφόσον υπάρχουν τα λεφτά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης