Συνεχίστηκαν το Σάββατο οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Σχολείου Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, με τη ΔΟΑ να είναι και χορηγός του Σχολείου.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου της Ρωσίας ήταν το κεντρικό θέμα που απασχόλησε τους εξέχοντες ομιλητές κατά τη 2η ημέρα. Για το θαύμα της εθνικής του 2004 μίλησε ο Γιώργος Καραγκούνης που συγκέντρωσε πάνω του τις κάμερες και απάντησε στα ερωτήματα αθλητικών συντακτών και φοιτητών ΜΜΕ. Οι Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Αντώνης Καρπετόπουλος και Μάνος Σταραμόπουλος ήταν ομιλητές από το χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση του VAR από τον Εκπαιδευτή διαιτησίας και μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης, Χρήστο Δαγκλή. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου, η β΄ αΑντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS Europe), Τσαρλς Καμενζούλι, μίλησε για τη ραγδαία αύξηση στη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τους φιλάθλους στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στη Ρωσία.
«Το σύγχρονο εργασιακό τοπίο στα media», παρουσίασε ο Απόστολος Καψάλης, Ερευνητής Εργασιακών Σχέσεων στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και Δρ. Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Κάθε απορία σχετική με τη χρήση του VAR έλυσε ο Εκπαιδευτής διαιτησίας και μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης Χρήστος Δαγκλής.
Κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, την εργασία του φημισμένου καθηγητή του Κολούμπια Γιουνιβέρσιτι και δικαστή στο CAS, αλλά και μέλους της επιτροπής “Financial Fair Play”, Πέτρου Μαυροειδή, παρουσίασε ο Μάνος Σταραμόπουλος, αναλύοντας το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και το ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Champions League και Τηλεόραση στον 21ο αιώνα» ήταν το θέμα που επέλεξε για την εισήγησή του στο 5ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Τέλος, ο Αντώνης Καρπετόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία του VAR, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2016 στον αγώνα New York RedBulls-Orlando City. Το θέμα της ομιλίας του ήταν: «Το πρώτο Mundial μιας νέας εποχής – η χρήση της τεχνολογίας και τι καινούριο μας έδειξε».

Ο Ιούλιος Συναδινός στην παρέμβαση του είπε: «Την Κυριακή στη δική μου παρέμβαση, θα μιλήσω για τον αθλητισμό σε συνθήκες κανονικότητας γιατί μέχρι τώρα, τα 3 έως 5 τελευταία χρόνια η χώρα δεν ήταν σε συνθήκες κανονικότητας. Αυτό είχε επιπτώσεις και στον αθλητισμό. Θα σας περιγράψω τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει κυρίως για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, παρουσία των προσκεκλημένων αθλητών του ΠΣΑΤ στο Διεθνές Σχολείο,» είπε ανάμεσα σε άλλα στο σύντομο χαιρετισμό του.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Β΄ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα. «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το φαινόμενο της βίας κατά των συναδέλφων, έχει εκδώσει πολλές ανακοινώσεις με τα οποία καταγγέλλει τα κρούσματα βίας και έχει προβεί σε δεκάδες διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς,» ανέφερε η κ. Αγάτσα υπενθυμίζοντας πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ έλαβαν σημαντικές σχετικές αποφάσεις σε κοινή συνεδρίαση. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και πρόκειται να υλοποιήσουμε θα καταφέρουμε, πιστεύω, να περιορίσουμε τα κρούσματα της βίας, τα οποία αναμφισβήτητα αποτελούν ντροπή για τη σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα».
Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου τόνισε: «Έχετε καταφέρει σπουδαία πράγματα στον τομέα της αθλητικής δημοσιογραφίας. Το επίπεδο είναι υψηλότατο σε ένα χώρο τόσο δύσκολο και ιδιαίτερο. Οι αθλητικοί δημοσιογράφοι βιώνεται στο έπακρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο κλάδος. Από την ανεργία μέχρι τα ζητήματα δεοντολογίας και βίας. Πάντοτε, θεωρούσα ότι οι διαπιστευμένοι αθλητικοί συντάκτες, ειδικά στα δημοφιλή αθλήματα, είναι κάτι σαν πολεμικοί ανταποκριτές. Δεν ξέρουν σε ποια στιγμή και από πού θα τους έρθει η επίθεση. Έχουν να διαχειριστούν εξαιρετικά λεπτές και απρόβλεπτες καταστάσεις και υποχρεούνται να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Τα προβλήματα λεκτικής και σωματικής βίας και οι επιθέσεις που δέχονται οι αθλητικοί συντάκτες από παράγοντες ομάδων, οι έκρυθμες καταστάσεις που διαχειρίζονται οδηγεί μοιραία και σε αντεγκλήσεις μεταξύ των συναδέλφων. Η ΠΟΕΣΗ, όπως και ο ΠΣΑΤ είναι πανελλήνιο όργανο με όλες τις ευθύνες που συνεπάγονται. Είμαστε στο πλευρό σας».
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης, τόνισε στο χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες: «Το Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ αποτελεί ένα σχολείο και για τις Ενώσεις Συντακτών και για την Πανελλήνια Ομοσπονδία. Κι αυτό γιατί ο τρόπος που το διοργανώνεται το ήθος, το περιεχόμενο αποτελεί παράδειγμα ως προς το πώς πρέπει να λειτουργούν οι Ενώσεις Συντακτών ως προς την επιμόρφωση των μελών τους».

• Χορηγός του 5ου Διεθνούς Σχολείου Αθλητικών Συντακτών είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία.
• Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3 η ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
• Χορηγός του ΠΣΑΤ, είναι η Aegean Airlines.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης