Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

Με τις εικόνες του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης να κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου, έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού και το κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να έρθει για τουρισμό στη χώρα μας, το zougla.gr συνομίλησε με ανταποκριτές του ξένου Τύπου, από διάφορα Μέσα, και τους ρωτήσαμε τι είναι αυτό που κρατάνε από την ενημέρωση αλλά και το τι θα μεταδώσουν στους αναγνώστες/τηλεθεατές τους στο εξωτερικό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτές ήταν οι απαντήσεις τους:

Perrier Fabien Bernard Benoit, εφημερίδα Liberation (Γαλλία)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άρθρο μου θα γράψω ένα αναλυτικό αφιέρωμα για την κατάσταση με τον τουρισμό στην Ελλάδα και η Σαντορίνη είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού που συμβαίνει, διότι όπως είδαμε σήμερα (χθες), αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας τουρίστας. Παράλληλα,  το 25% του ΑΕΠ σας βασίζεται στον τουρισμό. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και βεβαίως λόγω του Covid-19 οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Θα εξηγήσω αυτή τη σύνδεση του ΑΕΠ με τον τουρισμό στους αναγνώστες μου και ότι μια μεγάλη κρίση στον τουρισμό θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα.

Θα αναφερθώ επίσης στις οικονομικές συνιστώσες του τουρισμού, στις κοινωνικές αλλά και στο μοντέλο ανάπτυξής του. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στον μαζικό τουρισμό και για αυτό ρώτησα κτον πρωθυπουργό, αν λαμβάνει υπόψη του τα αειφόρα μοντέλα ανάπτυξης του τουρισμού με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Από την απάντηση που μου έδωσε καταλάβα ότι επιδιώκει μια πιο βιώσιμη οικονομία και έναν πιο βιώσιμο τουρισμό. Και το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι το πώς θα επιτευχθεί αυτό…

Γιαννής Ψαρόπουλος, Al Jazzera (Κατάρ)

Αντιλήφθηκα από τη συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια μεγάλη τομή στον τουρισμό, όχι απλά δηλαδή να διατηρήσει τα κεκτημένα των προηγούμενων ετών και να περισώσει ότι μπορεί. Ο σκοπός είναι αυτή η μεγάλη βιομηχανία να υπάρχει και να αναπτύσσεται και του χρόνου.

Νομίζω ο πρωθυπουργός προανήγγειλε με τα λεγόμενά του μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα, και με τα διάφορα που ανέφερε δίνει την κατεύθυνσή του. Καταρχάς τόνισε ότι δεν χρειάζεται να έχεις 33 εκατομμύρια τουρίστες για να επιτύχεις τον ίδιο τζίρο. Έθεσε επίσης τη βιωσιμότητα στην «καρδιά» του προϊόντος και τέλος άφησε ένα στίγμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο τουρισμός συνδυαστικά και με άλλα πράγματα.

Όλα αυτά παραπέμπουν σε μια μεταρρυθμιστική νοοτροπία κι αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ας δούμε βήμα βήμα πως θα πάμε φέτος και μετά θα δει τι θέλει να αλλάξει συγκεκριμένα για τους χρόνου. Με αυτές τις σκέψεις φεύγω από τη συνέντευξη Τύπου.

Ελευθερία Σαμόλη, περιοδικό Politico (ΗΠΑ)

Αυτό που θα μεταδώσω στους αναγνώστες μου είναι χρηστικές πληροφορίες για το πώς θα «δουλέψει» το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα – δηλαδή ποιος μπορεί να έρθει και τι να περιμένει.

Συγκεκριμένα τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρχουν κρούσματα και αναλυτικά τις οδηγίες των Αρχών. Όλοι για αυτό ενδιαφέρονται, για να δουν το πώς θα «δουλέψει» το φετινό καλοκαίρι.

Θα δώσω έμφαση στα λεγόμενα του πρωθυπουργού ότι δεν έχουμε «ξεμπλέξει» και ότι κάλεσε τους Έλληνες και τους τουρίστες να κρατάνε τα μέτρα ασφαλείας – και ότι μπορεί να μην ζήσουμε το «full experience» φέτος, αλλά σίγουρα αξίζει πολύ η επιλογή της Ελλάδας.

Sania Ristovska, ανταποκρίτρια στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA της Βόρειας Μακεδονίας

Για τους συμπατριώτες μου ο τουρισμός της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικός τομέας, γιατί η χώρα αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για εμάς. Ερχόμαστε ακόμα και ημερήσιες εκδρομές για μπάνιο στη Χαλκιδική. Άρα δεν μιλάμε μόνο για διακοπές και τουρισμό, αλλά για κάτι σημαντικότερο. Και βεβαίως μας ενδιαφέρει και το αντίστροφο, να έρχονται και Έλληνες σε εμάς.

Άρα έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για το  πότε θα ανοίξει η Ελλάδα κι υπό ποιες προϋποθέσεις. Πολύ βασικό είναι ότι δεν θα χρειάζονται τεστ για να έρθουμε και ότι πρόκειται για ασφαλή προορισμό. Από τη συνέντευξη Τύπου θα τονίσω ότι οι συμπολίτες μου μπορούν να σχεδιάζουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου και μετά.

Ozcan Derya Gulnaz, NTV (Τουρκία)

Η Ελλάδα θέλει να μεταδώσει το μήνυμα ότι είναι μια ασφαλής χώρα. Όντως πρόκειται για μια ασφαλή χώρα, έτσι μας δείχνουν τα νούμερα και ο αριθμός των κρουσμάτων. Μακάρι να μην αλλάξει αυτό με τους καινούριους επισκέπτες που θα έρθουν στη χώρα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουν αυτό το άγχος, κι αυτό αποτυπώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που οι περισσότεροι έκαναν σχετικές ερωτήσεις, για το τι θα συμβεί εάν σημειωθεί κάπου έξαρση των κρουσμάτων.

Σημαντικό είναι αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός ότι όταν έρθουν οι τουρίστες, τα πράγματα δεν θα είναι όπως τα ξέραμε. Θα υπάρχουν μέτρα προστασίας.

Θα μεταδώσω στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, αλλά θα περιμένουμε τις εξελίξεις, καθώς μιλάμε για πολύ νέα δεδομένα. Ήδη, στη χώρα μου πάντως υπάρχει ενδιαφέρον για να επισκεφτούν την Ελλάδα, όταν ανοίξουν τα σύνορα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης