Αυτός ο τύπος είναι η χαρά των ανθρώπων που κάνουν casting σε ένα ριάλιτι.

Έχει έναν μοναδικό, απολύτως προσωπικό τρόπο να εκφράζεται• έναν τρόπο άμεσο, αστείο, εκκεντρικό και αντικομφορμιστικό, που τον κατέστησε ως τον πιο αγαπητό παίκτη τού «Nomads»• ο Κωνσταντίνος Οροκλός είναι αναμφισβήτητα, αυτό που στη γλώσσα των realities ονομάζουμε «character»!
Το λεξιλόγιό του προκαλεί θυμηδία και διαχέει αβίαστα την ευχάριστη διάθεση στην τηλεοπτική κοινωνία. Ο Κωνσταντίνος αδυνατεί να σού απαντήσει συμβατικά όταν τον ρωτήσεις πώς πέρασε σε ένα «έπαθλο»• δεν θα σού πει ποτέ «Πέρασα καλά»• θα σού πει μονολεκτικώς ότι πέρασε «κρέμα». Επίσης, ορμώμενος από την προφανή εξοικείωση που έχει με το Στοίχημα, δεν θα σού πει ότι έχασε στο αγώνισμα, αλλά ότι πήγε «κουβά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έπακρος αυτοσαρκασμός που διαθέτει, τον έχει καταστήσει αποδεκτό σε όλους τούς συμπαίκτες-αντιπάλους του• ουδόλως ενοχλείται που -θέλοντας να περιγράψουν το μακρύ μαλλί του, σε συνδυασμό με τα σμιχτά χαρακτηριστικά τού προσώπου του- τον αποκαλούν «γριά»• αντιθέτως, το απολαμβάνει και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε σοβαροφανές κομμάτι τής νεοελληνικής κοινωνίας.
Η «γριά», λοιπόν, δείχνει ότι έχει καταλάβει το νόημα τής ζωής• λατρεύει τα «extreme sports», ξέρει να ρισκάρει και, πάνω απ’ όλα, ξέρει να χάνει. Γνωρίζει ότι το «Παιχνίδι τής Ζωής» είναι εκ προοιμίου χαμένο (καθώς, μία είναι η Ουσία, δεν υπάρχει Αθανασία), αλλά φροντίζει αυτό το «παιχνίδι» να το απολαμβάνει. Με αξιοπρέπεια, με χιούμορ, με ταπεινότητα, με παιδικότητα και συνάμα με βαθιά ωριμότητα και σοβαρότητα.

Φυσικά, τούτο το κείμενο-αφιέρωμα στον άνθρωπο με το πιο αλλόκοτο επώνυμο στην ιστορία των ελληνικών realities θα ήταν σαν να μην είχε γραφτεί, αν δεν κατέγραφα το λεκτικό σήμα-κατατεθέν του.
Διότι, ναι μεν ο Οροκλός όταν ζει κάτι όμορφο, το περιγράφει -χρησιμοποιώντας γαλατική αβροφροσύνη- με τη λέξη «κρέμα», αλλά, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, τα Ωραία τής Ζωής έχουν και διαβάθμιση στην περιγραφή τους. Όταν, λοιπόν, απολαμβάνεις κάτι με πρωτόγονο τρόπο, όταν αφήνεις τα αρχέγονα ένστικτά σου να σε οδηγήσουν στην πληρότητα, εκεί, μόνο μία λέξη υπάρχει για να εκφράσεις αυτό που βιώνεις: η λέξη… «αρκούδα»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, η «αρκούδα» είναι μέρος τού καθημερινού μας λεξιλογίου (διότι, όπως σοφά έχουν επισημάνει οι Λατίνοι: «Usus norma loquendi»• δηλαδή, η Χρήση είναι ο Κανόνας τής Γλώσσας, η Χρήση ορίζει τον Λόγο). Αυτήν τη νέα γλωσσική χρήση την οφείλουμε σε έναν τύπο που φυσιογνωμικώς παρομοιάζεται με «γριά», αλλά η Αλήθεια και η Ευθύτητα που εκπέμπει, τον αναδεικνύουν σε ένα αγαπημένο παιδί.
Ο Κωνσταντίνος Οροκλός είναι τηλεοπτικός, επειδή δεν ακολουθεί τούς συμβατικούς κανόνες• είναι τηλεοπτικός, ακριβώς επειδή είναι αυθεντικά αντιτηλεοπτικός.

Και επειδή, Οροκλέ, σε γουστάρουμε πολύ, οι φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το αφιέρωμα στον ιδιαίτερο χαρακτήρα σου και στο ξεκαρδιστικό λεξιλόγιό σου, είναι όλες χιουμοριστικές. Ξέρουμε ότι θα γελάσεις μαζί μας.

Όπως σού αξίζει, όπως μάς αξίζει. Να είσαι καλά, ρε…

Γιώργος Μιχάλακας 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης