Πενήντα έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ξεπερνώντας ήδη τον αριθμό αυτών που είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με καταμέτρηση που έγινε από τη μκο Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

“Ενώ το 2017 ήταν η λιγότερο φονική χρονιά εδώ και 14 χρόνια για το επάγγελμα των δημοσιογράφων, το 2018 ανέτρεψε αυτήν την τάση που υπήρχε για μείωση”, υπογραμμίζει η μκο σε ανακοίνωσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ήδη 56 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Στον ήδη αυξημένο αυτόν αριθμό θα πρέπει να προστεθούν περισσότερες από 10 περιπτώσεις για τις οποίες διεξάγουν έρευνα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα”, προσθέτει η οργάνωση.

“Ο ανησυχητικός αριθμός των νεκρών μας υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει για μεγαλύτερη προστασία των δημοσιογράφων”, σημείωσε παράλληλα ο γενικός γραμματέας των RSF Κριστόφ Ντελουάρ.

Η RSF ζήτησε εξάλλου ξανά με αυτήν την αφορμή τον διορισμό ενός ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ αρμόδιου για την προστασία των δημοσιογράφων, το οποίο αποτελεί ένα μέτρο που στηρίζουν πολλά κράτη, όπως και “130 μέσα ενημέρωσης, οργανώσεις και συνδικάτα στον κόσμο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αφγανιστάν είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς, υπογραμμίζει η μκο, υπενθυμίζοντας ότι μόνον στις 30 Απριλίου, 10 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους εκεί.

Εκείνη την ημέρα, 9 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε διπλή επίθεση, μεταξύ των οποίων ο Σαχ Μαράι, επικεφαλής των φωτορεπόρτερ του AFP στην Καμπούλ, ενώ την ίδια ημέρα σκοτώθηκε και ο ανταποκριτής του BBC Άχμαντ Σαχ, ο οποίος δολοφονήθηκε από ενόπλους στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα μολονότι ο αριθμός των επαγγελματιών δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Συρία μειώθηκε (2 από την αρχή της χρονιάς, έναντι 9 το 2017), αυτό δεν πρέπει να υποβαθμίσει, σύμφωνα με τους RSF, “τους αυξανόμενους κινδύνους που διατρέχουν οι Σύροι δημοσιογράφοι-πολίτες για να δώσουν τη μαρτυρία τους από τη σύγκρουση”, καθώς έξι από αυτούς, συν ένας συνεργάτης των μμε, έχασαν τη ζωή τους από την 1η Ιανουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης