Μετά από παρέμβαση του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.) η Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (IARU-REGION 1) απέστειλε έγγραφό της και απάντησε με δριμύτητα για το σχέδιο νόμου που αφορά τους Ραδιοερασιτέχνες. Στη συνέχεια παρατίθεται η επιστολή “καταπέλτης” που εστάλη από την IARU στο Υπουργείο ΨΠΤΕ με απόδοση στα Ελληνικά από τον ραδιοερασιτέχνη SV1AHH.

Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (IARU REGION 1)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς :

1) Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2) Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Κοιν.:
Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών raag-hq@raag.org

Ημερομηνία : 5 Νοεμβρίου 2018

Θέμα : Αδειοδότηση και έλεγχος κατασκευής κεραιών ξηράς της
υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.

Αγαπητοί κύριοι,

η Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (IARU) εκπροσωπεί διεθνώς τα συμφέροντα των ραδιοερασιτεχνών, των περιφερειακών οργανισμών τηλεπικοινωνιών όπως η CEPT, οι Οργανισμοί Ανάπτυξης Προτύπων και της ITU, της οποίας η IARU είναι μέλος. Η IARU είναι η παγκόσμια ομοσπονδία Εθνικών Ενώσεων Αδειούχων Ραδιοερασιτεχνών.

Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μία δραστηριότητα που ορίζεται διεθνώς στους κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών της ITU ως εξής:

«είναι η υπηρεσία ραδιοεπικοινωνιών με σκοπό την αυτο-εκπαίδευση, την ενδοεπικοινωνία και τις τεχνικές έρευνες που διεξάγονται από ερασιτέχνες, δηλαδή από δεόντως εξουσιοδοτημένα (αδειοδοτημένα) άτομα που ενδιαφέρονται για τον ραδιοεξοπλισμό αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος».

Πρόκειται για μία δραστηριότητα που ακολουθείται από περίπου 3,5 εκατομμύρια ραδιοερασιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο η αυτοεκπαίδευση στον τομέα της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, της πληροφορικής και της ραδιοεπικοινωνίας (με επακόλουθη θετική επίπτωση στην τεχνογνωσία υψηλής τεχνολογίας κάθε κράτους) αλλά και ότι οι ραδιοερασιτέχνες παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή ραδιοεπικοινωνιών έκτακτης ανάγκης σε περιόδους φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών. Οι διατάξεις της σύμβασης της ITU Tampere περιλαμβάνουν ειδική αναφορά στην υπηρεσία του ραδιοερασιτέχνη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Εφιστούμε την προσοχή μας στην τρέχουσα διαβούλευση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών ξηράς. Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι με το γεγονός ότι ορισμένες από τις προτεινόμενες διατάξεις αναφερόμενες στην εγκατάσταση κεραιών της υπηρεσίας του ραδιοερασιτέχνη είναι ιδιαίτερα κατασταλτικές και θα προκαλέσουν σημαντικότατες δυσκολίες στη λειτουργία της υπηρεσίας του ραδιοερασιτέχνη.

Οι ανησυχίες μας είναι οι εξής:

α) Ενημερωθήκαμε ότι για την εγκατάσταση ραδιοερασιτεχνικής κεραίας στην οροφή κτιρίου με πολλά διαμερίσματα προτείνεται όπως απαιτείται η γραπτή συναίνεση όλων των συγκατοίκων. Εάν εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, θα είναι το πιο δρακόντιο μέτρο που γνωρίζουμε, από οποιοδήποτε κράτος στον κόσμο. Μία πρακτική που ακολουθείται σε άλλα κράτη είναι η συγκατάθεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων ή στην περίπτωση μισθωμένων κατοικιών η συναίνεση του ιδιοκτήτη. Το να απαιτείται 100% συναίνεση όλων των ενοίκων φαίνεται απλά ότι είναι ένα μέτρο για να εξασφαλιστεί ότι η κεραία δεν θα είναι εφικτό να αδειοδοτηθεί και κατά συνέπεια να εγκατασταθεί.

β) Τα εκπεμπόμενα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) από τις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες είναι σε μεγάλη απόσταση για να επηρεάσουν τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες αυτών. Υπάρχουν ειδικευμένα όργανα για να μετρηθεί και να εξασφαλιστεί ότι η ένταση της ισχύος του εκπεμπόμενου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου από την κεραία βρίσκεται εντός των ορίων του ICNIRP . Σε ελάχιστες χώρες, σήμερα, απαιτείται η μελέτη, από τον ραδιοερασιτέχνη, με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού για να πιστοποιήσει αυτοπροσώπως ότι η κεραία του δεν δημιουργεί πεδίο που προσεγγίζει τα όρια ασφαλείας που θέτει ο ICNIRP σε οποιοδήποτε σημείο έχει πρόσβαση η ανθρώπινη παρουσία.

Η θέση της IARU είναι ότι η πιθανότητα εκπομπής υπερβολικού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου από ραδιοερασιτεχνική κεραία είναι εξαιρετικά χαμηλή και μπορεί απλώς να ελεγχθεί από τους ίδιους τους ραδιοερασιτέχνες. Ο κίνδυνος στάθμης της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από τις κεραίες βραχέων (HF) των ραδιοερασιτεχνών είναι τουλάχιστον κατά σειρά δεκάτης τάξης μεγέθους (10x) μικρότερος από την εκπομπή ενός κινητού τηλεφώνου, ακόμη και πριν νομοθετηθεί διεθνώς η πολύ χαμηλής ισχύος εκπομπή των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών.

γ) Σημειώνουμε επίσης ότι διεθνώς δεν υπάρχουν παρόμοιοι περιορισμοί εγκατάστασης κεραιών για την ελεύθερη ραδιοφωνία, την τηλεόραση, την κινητή τηλεφωνία και άλλες εμπορικών χρήσεων κεραίες. Επομένως, θεωρούμε ότι το μέτρο είναι αδικαιολόγητα μεροληπτικό έναντι εκείνων που ενδιαφέρονται για τον ραδιοερασιτεχνισμό και μάλιστα όταν σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν κεραίες παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στη λήψη τηλεοπτικών σημάτων.

Η Διεθνής Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (IARU) αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η απόφαση του θέματος της συναίνεσης είναι αποκλειστικά και μόνο της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ωστόσο, καλούμε το Υπουργείο και την Κυβέρνηση να εξετάσουν τη φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, τη συμβολή του στο κοινωνικό σύνολο, τον μη εμπορικό χαρακτήρα του και να απαλλάξουν τις κεραίες της υπηρεσίας του ραδιοερασιτέχνη από αυτούς τους περιορισμούς, δεχόμενοι μία απλή βεβαίωση του ραδιοερασιτέχνη που να πιστοποιεί την ισχύ της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της ραδιοερασιτεχνικής κεραίας καθώς επίσης και ίσως μίας ισορροπημένης προσέγγισης στη συναίνεση εγκατάστασης ραδιοερασιτεχνικής κεραίας.
.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να παράσχω περισσότερα σχόλια εάν θα ήταν χρήσιμο.

Με εκτίμηση,

Στο link http://www.raag.org υπάρχει ενημερωτικό της Ε.Ε.Ρ. για τα τεκταινόμενα μέχρι στιγμής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης