Περισσότερες από 41.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από το Κίνημα Democracy in Europe 2025 (DiEM25), ζητώντας να μην εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας υποστηρίζεται ότι οι διαρροές αμερικανικών κυβερνητικών απορρήτων από τον Ασάνζ έγιναν για καλό σκοπό και η σύλληψή του αποτελεί «σοβαρή απειλή στα Μέσα Ενημέρωσης όλου του κόσμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί νομοθέτες και από τα δύο κόμματα δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για τη σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει οτιδήποτε για την επιχείρηση της βρετανικής αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι συχνά έλεγε «αγαπώ το WikiLeaks» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ δημοσιοποίησε κατηγορητήριο επτά σελίδων στο οποίο κατηγορείται ο ιδρυτής του WikiLeaks για συνωμοσία το 2010 με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Chelsea Manning ότι απέκτησαν παράνομα απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ.

Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι «ο Assange εμπλέκεται σε συνωμοσία με τη Manning να σπάσει κωδικό πρόσβασης σε δίκτυο υπολογιστών του Τμήματος Άμυνας για διαβαθμισμένα έγγραφα και επικοινωνίες ώστε να κατεβάσει ταξινομημένα αρχεία και να τα μεταδώσει στο WikiLeaks».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κατηγορητήριο ανακοινώθηκε λίγο μετά την επεισοδιακή σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ από τη βρετανική αστυνομία σε απάντηση της αίτησης έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σχόλιο Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο Τζέρεμι Κόρμπιν έγραψε στο Τwitter ότι «η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη αποδεικτικών στοιχείων για τις φρικαλεότητες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν δεν θα πρέπει να επιτραπεί από τη βρετανική κυβέρνηση».

Οι υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου, συμπεριλαμβανομένου του «σφυριχτράκια» Edward Snowden, δήλωσαν ότι η έκδοση για τις διαρροές συνιστά κίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου.

Όπως υποστήριξαν άλλοι, οι κατηγορίες των ΗΠΑ πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά από τους σουηδικούς ισχυρισμούς. Την ίδια ώρα οι εισαγγελείς στη Στοκχόλμη δήλωναν ότι η σύλληψη ήταν «είδηση για εμάς».
Τα γεγονότα κινήθηκαν με γοργό ρυθμό, καθώς ο Ασάνζ εμφανίστηκε αργότερα στο δικαστήριο του Westminster. Κρίνοντάς τον ένοχο, ο δικαστής Michael Snow δήλωσε ότι η συμπεριφορά του ήταν «η συμπεριφορά ενός ναρκισσιστή που δεν μπορεί να ξεπεράσει το δικό του εγωιστικό ενδιαφέρον». Έτσι, αντιμετωπίζει έως και 12 μήνες φυλάκιση όταν καταδικασθεί και θα αντιμετωπίσει ξεχωριστή ακρόαση για την έκδοσή τους στις ΗΠΑ μέσω videolink στις 2 Μαΐου.

Όπως έγραψε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», «ο Ασάνζ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πεντάχρονης  φυλάκισης εκτός από την έκδοσή του στις ΗΠΑ».

Ως Αυστραλός πολίτης, θα λάβει προξενική βοήθεια την Παρασκευή, αλλά δεν θα του δοθεί «ειδική μεταχείριση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Η Αυστραλή υπουργός εξωτερικών   Marise Payne επεσήμανε πως αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί ότι η Βρετανία δεν θα δεχόταν την έκδοση, στην περίπτωση που κάποιο άτομο θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο θανατικής ποινής. «Η Αυστραλία είναι εντελώς αντίθετη με τη θανατική ποινή και αυτό είναι διμερής θέση» ανέφερε. «Το ζήτημα της έκδοσης είναι το ίδιο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου» πρόσθεσε.

Μολονότι ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει σειρά από εμφανίσεις σε δικαστικές αίθουσες, είναι εντελώς διαφορετική η άποψη της κοινής γνώμης.

Η ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού «rollingstone.com» επισημαίνει:

Θυμίζουμε κύριο άρθρο της «Washington Post» πριν από μερικά χρόνια:

«Η καταδίκη του θα προκαλούσε πολλές παράπλευρες ζημίες στις αμερικανικές ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης. Είναι δύσκολο να διακρίνεις τον Assange ή το Wikileaks από τη ”Washington Post”».
Αυτό το απόσπασμα προέρχεται από άρθρο του 2011, με τίτλο: «Γιατί οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δικάσουν τον Julian Assange».

Το δημοσίευμα της «W. Post» των παρελθόντων ετών εξακολουθεί να είναι σημαντικό, επειδή ο Ασάνζ έχει δικαστεί για «αδίκημα» σχεδόν αρκετές δεκαετίες. Αυτό που έχει αλλάξει από τότε είναι η δημόσια αντίληψη για αυτόν.

Πάρα πολλοί από το αμερικανικό ακροατήριο των μέσων ενημέρωσης βλέπουν τον συλληφθέντα ιδρυτή του WikiLeaks μέσα από τον φακό των εκλογών του 2016, μετά την απόρριψη των καταγγελιών για ρωσική ανάμειξη, ευνοϊκή για τον Τραμπ.

«Η αδυναμία των κατηγοριών των ΗΠΑ εναντίον του Assange είναι συγκλονιστική» έγραψε ο Edward Snowden στο Τwitter.

«Ο αμερικανικός πόλεμος εναντίον του Ιράκ συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον ανήθικων και άχρηστων σφαγών στην ανθρώπινη ιστορία. Ο πόλεμος βασίστηκε σε ψέματα από εγκληματίες και ανόητους, ή ανατίθενται σε επαγγελματίες δολοφόνους. Και αυτό δεν έχει ακόμη τελειώσει. Εκτός από εκείνους που δολοφονήθηκαν άμεσα και έμμεσα στον πόλεμο, αρκετά εκατομμύρια πρόσφυγες διασκορπίστηκαν στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου στη Συρία. Το ISIS ογκώθηκε από τις τάξεις του διχασμένου ιρακινού στρατού. Αυτό το φιάσκο εμφανίστηκε όπως ήταν σε όλο τον κόσμο, ενώ η έκρηξη της πεθαμένης αυτοκρατορίας βυθίστηκε κάτω από το βάρος της άγνοιας και της αλαζονείας».

The Guardian- rollingstone.com- “Information Clearing House

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης