Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου είναι η σημερινή σύμφωνα με την UNESCO και έπειτα από την υιοθέτηση της σχετικής πρότασης από την Ισπανική Ακαδημία Ραδιοφώνου στις 29 Σεπτεμβρίου του 2011.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H εκπομπή, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ στις 19 Νοεμβρίου 1980, είναι αφιερωμένη στα ραδιοφωνικά σίριαλ, που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους στην Ελλάδα το 1953. Οι συγγραφείς μεγάλων ραδιοφωνικών επιτυχιών Βαγγέλης Γκούφας και Γιάννης Φίλιππας αποκαλύπτουν πώς δημιουργούνται, πού απευθύνονται και τί σκοπό εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα προσφερόμενα διαφημιστικά προγράμματα.

Ο Βαγγέλης Γκούφας αναφέρεται στο πρώτο ραδιοφωνικό σίριαλ του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας «Οικογένεια Παπαδοπούλου», το οποίο υπέγραφε ο ίδιος, με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου. Η σειρά, που ήταν 15λεπτη, μεταδίδονταν καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής για τρεισήμισι χρόνια και είχε αγαπηθεί πολύ από τους ακροατές. Αναφέρεται επίσης στην επόμενη μεγάλη του επιτυχία στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, η οποία είχε τον τίτλο «Πικρή, μικρή μου αγάπη». Οι πρωταγωνιστές ήταν οι ίδιοι, ενώ όπως αποκαλύπτει: «Είχε τέτοια απήχηση, ώστε από ένα σημείο και μετά δεν τολμούσαμε να τη διακόψουμε».

Ο συγγραφέας Γιάννης Φίλιππας, δημιουργός των επιτυχιών «Μοιραία συνάντηση», «Ιστορίες στα χρόνια της κατοχής» και «Αργά το βράδυ», οι οποίες μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο της ΥΕΝΕΔ, μιλά επίσης για τα ραδιοφωνικά σίριαλ τονίζοντας: «Για μένα το ραδιόφωνο είναι πιο δημοκρατικό από την τηλεόραση. Στην τηλεόραση ο σκηνοθέτης σου επιβάλλει όπως θέλει αυτός τους ήρωες και τους χώρους. Το ραδιόφωνο αφήνει τη φαντασία ελεύθερη. Μπορείς να φανταστείς όπως θέλεις τον πρωταγωνιστή, να του φορέσεις ότι θέλεις, να τον τοποθετήσεις σε όποιο χώρο θέλεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, παρακολουθούμε τους ηθοποιούς Ανδρέα Μπάρκουλη, Σοφία Μυρμηγκίδου και Πέτρο Ζαρκάδη την ώρα της ηχογράφησης της σειράς «Αργά το βράδυ» στο Στούντιο Αθηνών, ενώ ακούγονται αποσπάσματα και από άλλες μεγάλες ραδιοφωνικές επιτυχίες.

Σκηνοθεσία: Μάνος Ευστρατιάδης

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι «Διάλογος, Ανοχή και Ειρήνη». Το ραδιόφωνο ενημερώνει, μεταμορφώνει και μας ενώνει. Φέρνει κοντά ανθρώπους και κοινότητες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, προωθώντας και ενισχύοντας την αλλαγή μέσα από ένα θετικό διάλογο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις σχετικές ιστοσελίδες της UNESCO.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης