Ο Μάκης Αμπλανιάτης, ένας από τους πιο εμπνευσμένους συνθέτες, καθώς και ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες που διαθέτει η χώρα μας, θα βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο του zougla radio, από τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, και κάθε Δευτέρα βράδυ, 9 με 10.

Ο Μάκης Αμπλιανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Η σχέση του με τη μουσική άρχισε στα δεκαπέντε του χρόνια όταν πήρε την πρώτη του κιθάρα. Σπούδασε θεωρητικά παρακολουθώντας τα σεμινάρια σύνθεσης του Θεόδωρου Αντωνίου και του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Στη συνέχεια σπούδασε ανώτερα θεωρητικά αποφοιτώντας από τις τάξεις της Φούγκας και της Ενορχήστρωσης με άριστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο «BERKLEE COLLEGE OF MUSIC» της Βοστώνης παίρνοντας υποτροφία από το κολέγιο. Η περίοδος αυτή είναι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του, γιατί παράλληλα με τις σπουδές είχε τη δυνατότητα να παίξει με σημαντικούς μουσικούς της εκεί τζαζ σκηνής.
Το 1993 σχημάτισε το κουαρτέτο «Jazz Steps» και το 1995 το συγκρότημα «Jazz Cre»’. Την περίοδο 1996-1998 συμμετείχε στο ethnic σχήμα των Νικολούδη – Tekbilek, λαμβάνοντας μέρος στις συναυλίες που έδωσε το σχήμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία έγινε το 1997 με το δίσκο «FLAME KEEPER», όπου συμμετέχουν κάποιοι από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς της jazz.

Σημαντική στην πορεία του ήταν η συνεργασία με την «ARTS, DANCE & MUSIC PRODUCTIONS», το Νοέμβριο του 1999. Πρόκειται για τις πολύ πετυχημένες εμφανίσεις του BROADWAY στην Ελλάδα, με αμερικανούς συντελεστές.

Τον Δεκέμβριο του 2000 κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ το «BAHAR». Μουσική λουσμένη στα χρώματα της Μεσογείου. Με το «BAHAR» ο Αμπλιανίτης καταξιώνεται στο χώρο της ελληνικής μουσικής και γίνεται πλέον γνωστός στο ευρύ κοινό. Στο άλμπουμ συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο διεθνούς φήμης ινδός φλαουτίστας Χαριπρασάντ Τσαουράσια (Hariprasad Chaurasia) και ο Μανώλης Λιδάκης. Σχηματίζει δικό του γκρουπ και δίνει πολύ πετυχημένες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία και την FYROM, χώρες στις οποίες το άλμπουμ του είναι στα τοπ τεν. Ταυτόχρονα το BAHAR τον κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Πολλές ξένες εταιρείες ζητούν κομμάτια από το άλμπουμ για να συμπεριλάβουν σε συλλογές τους. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πέντε συλλογές σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Γερμανία (για περισσότερα στοιχεία βλέπε στη δισκογραφία), με κομμάτια του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική στην πορεία του είναι η συνάντηση με τη μεγάλη ντίβα της ελληνικής μουσικής, τη Μαρία Φαραντούρη. Της δίνει τραγούδια του και αναλαμβάνει την ενορχήστρωση του δίσκου «MOSAIC», ενός δίσκου με τραγούδια του κόσμου. Στο άλμπουμ συμμετέχουν ο Γκλεν Βελέζ, ο Χαριπρασάντ Τσαουράσια, ο Φουάτ Σακά και κάποιοι από τους σημαντικότερους έλληνες μουσικούς.

Την Άνοιξη του 2004, σχηματίζει το γκρούπ «HOT ORGANIC TRIO», όπου εκτός από τις δικές τους συνθέσεις, παίζουν κάποια κλασσικά τζαζ κομμάτια, με τον ιδιόμορφο ήχο, που μόνο το τρίο: κιθάρα- όργανο- ντράμς, μπορεί να αποδώσει. Το Δεκέμβρη του 2004 κυκλοφορεί το νέο του cd, με τον τίτλο «BAHAR LIVE-under the sky» που περιέχει κομμάτια από το «BAHAR», αλλά και καινούριες συνθέσεις που ηχογραφούνται ζωντανά για πρώτη φορά.

Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε η νέα του δισκογραφική δουλειά, με τον τίτλο «KISMET», όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν: Μανώλης Λιδάκης, Hariprashad Chaurasia, Fuat Saka, Dragan Dautovski, Γιώργος Μαγκλάρας.

Έχει συμμετάσχει με επιτυχία, σε πολλά φεστιβάλ, και έχει εμφανισθεί σε σκηνές και κλαμπ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Σκόπια, Οχρίδα κλπ.). Aσχολείται και με τη διδασκαλία της τζαζ μουσικής, διδάσκοντας τζαζ κιθάρα, μοντέρνα αρμονία και ενορχήστρωση σε διάφορα ωδεία της Αθήνας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης