Οι εισαγγελείς της Βραζιλίας έχουν κατηγορήσει τον δημοσιογράφο Glenn Greenwald για παραβίαση των νόμων στον τομέα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, γράφουν οι «New York Times».

Η καταγγελία αναφέρει ότι ο Greenwald ήταν μέλος «εγκληματικής οργάνωσης» που είχε κατασκοπεύσει τα τηλέφωνα των δημοσίων υπαλλήλων – κατηγορία που συνδέεται προφανώς με την εκτενή αναφορά του Greenwald για τον ιστότοπο The Intercept με θέματα γύρω από τη βραζιλιάνικη πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρυσι, το The Intercept δημοσίευσε σειρά απογοητευτικών αναφορών σχετικά με ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και για δικαστή ο οποίος είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης του προέδρου Jair Bolsonaro, με βάση διαρροή εγγράφων και άλλες πληροφορίες που λαμβάνονται από ανώνυμη πηγή.

Η «Washington Post» ανέφερε ότι ο Greenwald αντιμετώπισε απειλές αντιποίνων για το έργο και τον Ιούλιο η κυβέρνηση Bolsonaro συνέλαβε τέσσερα άτομα τα οποία κατηγορούνται πως παραβίασαν τον τηλεγραφικό λογαριασμό του υπουργού Δικαιοσύνης Sérgio Moro, λέγοντας ότι οι χάκερ είχαν παραδώσει ηχογραφημένα τα έγγραφα.

Το Intercept αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα των πηγών εκείνης της εποχής, αλλά καταδίκασε τις κυβερνητικές «υπονομεύσεις». Επίσης, το The Intercept υποστήριξε πως «είχε ασκήσει το δικαίωμα να ασκούμε δημοσιογραφία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Greenwald δημοσίευσε απάντηση στις κατηγορίες σχετικά με το Twitter, χαρακτηρίζοντας την κίνηση  «επίθεση στη δημοκρατία της Βραζιλίας».

«Η κυβέρνηση Bolsonaro και το κίνημα που την υποστηρίζει έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές ότι δεν πιστεύει στις βασικές ελευθερίες του Τύπου» έγραψε.

Οι Times αναφέρουν ότι η σημερινή ποινική καταγγελία κατηγορεί τον Greenwald ότι ξεπερνά τη λήψη και τη δημοσίευση διαρροών μηνυμάτων. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι ο Greenwald «επικοινωνούσε με τους χάκερ ενώ παρακολουθούσαν ενεργά ιδιωτικές συνομιλίες στο τηλεγράφημα» και ότι «ενθάρρυνε τους χάκερ να διαγράψουν αρχεία που είχαν ήδη μοιραστεί με την Intercept Brasil, προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους».

Ο Greenwald ήρθε υπό τον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης για το έργο του με τον πρώην εργολάβο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, Edward Snowden, με έναν νομοθέτη να καλεί τη σύλληψή του μετά τις διαρροές το 2013. Αλλά ο Greenwald, ο οποίος ζει σήμερα στη Βραζιλία με τον σύζυγό του και δύο παιδιά, αντιμετωπίζει σαφέστερη νομική απειλή τώρα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης