Την στήριξη κι αλληλεγγύη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) στο θέμα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ εξέφρασε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γιουνές Μζαχέντ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα έπειτα από αίτημα της ΕΣΗΕΑ. Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μζαχέντ τονίζει ότι «ήρθα στην Αθήνα ως πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων κι ο πρωταρχικός λόγος είναι να στηρίξω τους συναδέλφους στην υπόθεση της εκδίκασης του ΕΔΟΕΑΠ, μια υπόθεση που αφορά στα κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται στα ΜΜΕ, τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Να αναφέρουμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης του ΕΔΟΕΑΠ στο ΣτΕ, του ασφαλιστικού κι υγειονομικού φορέα των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, αφορά στην προσφυγή μερίδας των εργοδοτών, για την κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στην καμπάνια υποστήριξης που διοργανώνει η ΔΟΔ, στην οποία καλούνται όλες οι ενώσεις συντακτών, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεθνώς να ταχθούν στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων τους για το συγκεκριμένο θέμα. «Το εν λόγω ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί στην ουσία την πρώτη μου αποστολή, καθώς είναι μια από τις προτεραιότητές μας το θέμα της ασφάλισης κι απασχολεί την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Αυτήν την στιγμή διοργανώνουμε μια εκστρατεία στήριξης των δημοσιογράφων και εργαζομένων στην Ελλάδα.

Το πώς θα στηρίξουμε τον κλάδο, διότι η υπόθεση της Ελλάδας είναι καθοριστική και για τα άλλη κράτη, αφού υπάρχει η πιθανότητα κι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί προηγούμενο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες περιπτώσεις παγκοσμίως. Θα πρέπει να αντισταθούμε, να διαδηλώσουμε και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση και στις κινήσεις των ανθρώπων που έχουν τα οικονομικά μέσα και προσπαθούν να αναιρέσουν αυτά τα κοινωνικά κεκτημένα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία είναι μια ομοσπονδία των συνδικάτων κι όλες οι δημοσιογραφικές, συνδικαλιστικές ενώσεις θα συνταχθούν για να στηρίξουν το θέμα των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, των κεκτημένων τους. Και δεν θα το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα το κάνουμε σε επίπεδο παγκόσμιο και θα το κοινοποιήσουμε σε όλον τον κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΟΔ «όταν δεν γίνονται σεβαστά τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο τότε παίρνουν διεθνείς διαστάσεις και το ζήτημα διογκώνεται.

Πέρα από τα καίρια θέματα -«πληγές» της δημοσιογραφίας που αφορούν αρχικά τις δολοφονίες, την κακομεταχείριση δημοσιογράφων αλλά και καταπίεση της ελευθεροτυπίας επόμενο σοβαρό ζήτημα είναι τα κοινωνικά κεκτημένα, η ασφάλιση των ανθρώπων των ΜΜΕ, καθώς «διανύουμε πολύ δύσκολη, κρίσιμη περίοδο για τον Τύπο.

Για αυτό και θα πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα των κρατών να προασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ». Όπως επισημαίνει ο κ. Μζαχέντ, ως ΔΟΔ θα προσπαθήσουν να πιέσουν, «θα αρχίσουμε με επιστολές προς τα συνδικάτα, την κυβέρνηση, τους βουλευτές προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης