Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Η Sanja Ristovska είναι ανταποκρίτρια σκοπιανών μέσων στη χώρα μας, τα τελευταία 10 περίπου χρόνια και σήμερα συνεργάζεται με το κρατικό πρακτορείο MIA. Οι πληροφορίες που μεταδίδει καθημερινά επιτελούν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, αφού η ευρωπαϊκή της προοπτική και φυσικά ο καθορισμός της ονομασίας και της ταυτότητας της περνάει εν πολλοίς από την Αθήνα, αλλά κι από όλα όσα γράφονται και λέγονται εδώ.

Το zougla.gr τη συνάντησε εν μέσω τεράστιου φόρτου εργασίας της, καθώς μετά τις χθεσινές ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για τη συμφωνία, όλες οι αντιδράσεις και εκτιμήσεις του ελληνικού παράγοντα, είτε σε κυβερνητικό, είτε σε αντιπολιτευτικό, αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτό το κρίσιμο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τη συνέντευξη:

Όπως η ίδια εξηγεί, «πρόκειται για μια συμφωνία που την περιμέναμε εδώ και 25 χρόνια. Στην Ελλάδα το ζήτημα δεν ήταν ποτέ πολύ ψηλά στην ατζέντα, σε εμάς όμως ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας, αφού αφορά το ίδιο μας το μέλλον. Για οποιαδήποτε προοπτική εξέλιξης της χώρας μου, όπως αυτή της ένταξης στην Ε.Ε., πάντα υπήρχε αυτό το εμπόδιο, η διαφορά στο ονοματολογικό με την Ελλάδα». 

Κυρίως λόγω αυτού του γεγονότος, όπως εξηγεί, «οι πρώτες αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ ήταν θετικές, και από τα ΜΜΕ και φυσικά από την κυβέρνηση, ενώ προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ καλή λύση». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να «περάσει» η συμφωνία από τον λαό των Σκοπίων, όπως εκτιμά η Sanja Ristovska, έχει μεγάλη σημασία το ερώτημα που θα τεθεί στο επερχόμενο δημοψήφισμα: «Θα αφορά την αλλαγή της ονομασίας και μόνο αυτή, ή θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας; Για εμάς πάντως, είναι πολύ σημαντικό το θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας, που διατηρούνται ως έχουν στη συμφωνία», αναφέρει. 

Όσον αφορά στα θέματα του αλυτρωτισμού που περιέχονται στο ισχύον Σύνταγμα, η Σκοπιανή ανταποκρίτρια εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα να απαλειφθούν, αφού το Σύνταγμα της χώρας έχει αλλάξει ήδη δύο φορές και «σίγουρα μπορούν να αλλάξουν μερικά σημεία χωρίς να έχουν υπάρξει καμία επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών».

Επίσης, σημειώνει, «σημαντική θα είναι η “ανταλλαγή” κάποιων αγαλμάτων, ενώ κάποια άλλα θα αλλάξουν ονομασία και θα γίνουν σύμβολα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Π.χ. στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, θα αναγράφεται στην ταμπέλα ότι σχετίζεται με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, κι ότι είναι σύμβολο της φιλίας των δύο χωρών».

Όμως, «η άρνηση του Προέδρου Ιβάνοφ είναι ένα ζήτημα κι αυτό φαίνεται από τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με τον Ζάεφ, που ήταν μόλις δύο λεπτά. Αυτό συμβαίνει σήμερα όμως, μιας και ο Πρόεδρος και το VMRO που τον στηρίζει, θεωρούν ότι η χώρα μπορεί να μπει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με το ίδιο όνομα… Ένα ζήτημα είναι φυσικά και το τι θα γίνει και στην ελληνική Βουλή, κι αν θα έχει στήριξη η ελληνική κυβέρνηση από τα άλλα κόμματα, μιας και ο κυβερνητικός εταίρος κύριος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα τη στηρίξει. Ελπίζω όμως να ξεπεραστεί αυτό. Τα ίδια που ακούμε από την αντιπολίτευση εδώ, τα ίδια ακούμε κι από την αντιπολίτευση στη χώρα μου», τονίζει.

Πάντως, η Sanja δηλώνει αισιόδοξη: «Ζούμε ιστορικές στιγμές. Οι δύο λαοί έχουν καλές σχέσεις και καθημερινή συνεργασία. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι κι ότι έχουμε σχεδόν την ίδια νοοτροπία. Μοναδικό μας πρόβλημα είναι το όνομα και εφόσον αυτό λυθεί και σε κυβερνητικό επίπεδο, τότε στο μέλλον δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο μεταξύ μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης