Την… αγανάκτησή του δηλώνει ένας συγγραφέας και σεναριογράφος, του οποίου η δουλειά, αν και αποσπά θετικά σχόλια από ειδικούς, δεν έγινε ποτέ δεκτή από τα αρμόδια τμήματα των καναλιών που ασχολούνται με τις τηλεοπτικές σειρές. Ο ίδιος μάλιστα, για να αποδείξει ότι οι διαδικασίες επιλογής των σεναρίων δεν γίνονται… αξιοκρατικά, σκαρφίστηκε να στείλει το σενάριο της υπερεπιτυχημένης παλιάς σειράς «Οι Απαράδεκτοι» για να δει αντιδράσεις…

Ακολουθεί το κείμενό του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και μήνες έχει σταλεί ένα μέιλ στους ανθρώπους της μυθοπλασίας και δεν έχουν απαντήσει, στην… «Δήμητρα Παπαδοπούλου»… Αυτό θα ήταν εκτός λογικής, έως και σκίζω τα πτυχία μου. Για την καλύτερη σεναριογράφο της Ελλάδος. Όμως αυτό θα μπορούσε να γίνει; Η λογική απάντηση είναι όχι. Αν γίνονταν; Αν γίνονταν ως ψέμα; Ο χώρος της σεναριογραφίας – σενάριο είναι η βάση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που πρέπει να συνδυαστεί με τους κατάλληλους ανθρώπους, αλλιώς είναι ένα σκέτο χαρτί.

ΑΛΛΑ πριν είναι ένα χαρτί που αν δεν το δουν δεν… Είναι ένας χώρος μεγάλου χρηματικού ρίσκου και ρίσκου καλλιτεχνικής πορείας. Οι άνθρωποι που ελέγχουν και προτείνουν τα σενάρια τα διαβάζουν και βλέπουν την επιτυχία ή όχι. Ο χώρος κλειστός και το πείραμα αυτό θα πείσει και τον κάθε ρομαντικό, το πείραμα δεν έχει στόχο το να μη γράφονται σενάρια, αλλά το να δούμε πώς αντιδρούν. Αυτό μας αποκαλύπτει ο Τάσος.

Ακολουθεί η υποθετική συνομιλία δημοσιογράφου με τον Τάσο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογράφος: Τι έχεις κάνει;

Τάσος: Έστειλα το σενάριο των Απαράδεκτων, επεισοδίου 25, μαζί με τους χαρακτήρες, περιγραφή σκηνών, κ.ά.

Δημοσιογράφος: Είσαι απαράδεκτος;

Τάσος: Ναι, ως σεναριογράφος ευφάνταστος και λίγο απαράδεκτος. 

Δημοσιογράφος: Γιατί το έκανες αυτό, ως φάρσα;

Τάσος: Φάρσα, όχι βέβαια. Το έκανα γιατί πριν από κάτι χρόνια, ενώ είχα στείλει ένα σενάριο, δικό μου, και με πήραν από έναν σταθμό, πήγα τα είπαμε. Μου είπαν πως το θέλουμε. Στο τέλος μου είπαν αν έχεις και αλλά στείλε. Να πω εδώ πως για να το διαβάσουν τους έκανα χρυσούς στα τηλέφωνα. Κατά εκείνο το Πάσχα είδα πως θα κάνουν άλλες σειρές και με σενάρια από το εξωτερικό. Λέω εντάξει πάω αλλού, έγραψα άλλο έργο το είδαν εμπειρότεροι από μένα, μου είπαν θα το πας στον εκεί μαζί με τον πιλότο. Δεν το είδαν καν, και μου απάντησαν πως δεν μας αρέσει.

Δημοσιογράφος: Δεν είναι λογικό να μην τους αρέσει.

Τάσος: Λογικό και απαραίτητο, αυτός είναι ο λόγος που είναι εκεί, την κριτική την έχουμε ανάγκη. Έτσι έκανα αυτό το πείραμα, με το σενάριο των Απαράδεκτων.

Δημοσιογράφος: Και τους αρέσει;

Τάσος: Δεν θα το δουν καν. Για να το δουν πρέπει να τους πιέσει κάποιος, αν και είναι η δουλειά τους. Τους έστειλα το καλύτερο σενάριο που υπάρχει, δεν θα το δουν.

Δημοσιογράφος: Πότε το έστειλες το σενάριο;

Τάσος: Πριν τέσσερις μήνες.

Δημοσιογράφος: Σε ποιον ή ποιους το έστειλες;

Τάσος: Πριν απαντήσω σε αυτό, θέλω να πω, πως οι άνθρωποι αυτοί παίζουν το κεφάλι  τους και δεν παίρνουν νέους εκτός εάν είναι συστημένοι… Το έστειλα σε πολύ υψηλά στελέχη του ψυχαγωγικού τομέα των καναλιών. Το θέμα είναι πως καλά κάνουν, είναι λογικό αυτό,…Βέβαια να πούμε και του στραβού το δίκιο, οι άνθρωποι της μυθοπλασίας προτείνουν στο αφεντικό, αυτός λέει το πάμε, άλλα δεν τα βλέπουν αυτοί της μυθοπλασίας…  το έκανα για να πω πως ό,τι και να γράψεις δεν έχει…. και πως πρέπει να βλέπουν και ελληνικές γραφές. Αν και φέτος είναι καλή χρονιά, είναι ισόπαλα σε σχέση με τα εισαγόμενα σενάρια…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης