Ως «συνένοχο» σε μια παγκόσμια προσπάθεια «απονομιμοποίησης» των μέσων ενημέρωσης που «απειλεί» δημοσιογράφους εντός και εκτός των αμερικανικών συνόρων, παρουσιάζει σε άρθρο του ο εκδότης της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, Α. Γ. Σούλτσμπεργκερ, την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου… Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκδότης των NYT, αναφερόμενος στην αυξανόμενη απειλή κατά της δημοσιογραφίας παγκοσμίως, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν βοήθησε ένα δημοσιογράφο της εφημερίδας πριν από δύο χρόνια, όταν αυτός απειλήθηκε με «επικείμενη σύλληψη» από τις κυβερνητικές αρχές της Αιγύπτου. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα από πολλά επεισόδια που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ υποχωρεί από τον «ιστορικό τους ρόλο ως υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως περιγράφει ο κ. Σούλτσμπεργκερ, το 2017 «λάβαμε μια κλήση από αξιωματούχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία μας προειδοποιούσε για την επικείμενη σύλληψη του δημοσιογράφου των New York Times, Ντέκλαν Γουόλς, με έδρα το Κάιρο. Παρόλο που η είδηση ήταν ανησυχητική, η κλήση ήταν στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένη. Με τα χρόνια, λαμβάναμε αμέτρητες προειδοποιήσεις από Αμερικανούς διπλωμάτες, στρατιωτικούς ηγέτες και αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας».

«Ωστόσο, η συγκεκριμένη κλήση έλαβε μια πρωτοφανή και θλιβερή τροπή. Μάθαμε ότι ο αξιωματούχος μας ενημέρωσε χωρίς τη γνώση ή την άδεια της διοίκησης του Τραμπ. Αντί να προσπαθήσει να σταματήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση ή να βοηθήσει τον δημοσιογράφο, ο αξιωματούχος πίστευε ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκόπευε να λάβει απλώς την πληροφορία και να αφήσει τη σύλληψη να πραγματοποιηθεί. Ο αξιωματούχος φοβόταν δε ότι θα τιμωρηθεί επειδή μας προειδοποίησε για τον κίνδυνο», προσθέτει ο κ. Σούλτσμπεργκερ.

Σημείωσε δε ότι μη μπορώντας μετά από αυτή την ενημέρωση να στηριχθούν στην κυβέρνηση ώστε να αποτρέψουν τη σύλληψη του δημοσιογράφου ή έστω να βοηθήσουν στην απελευθέρωσή του, «στραφήκαμε για βοήθεια» στη χώρα καταγωγής του Ντέκλαν, την Ιρλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέσα σε μια ώρα, Ιρλανδοί διπλωμάτες ταξίδεψαν στο σπίτι του και τον συνόδεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο προτού οι αιγυπτιακές αρχές προλάβουν να τον συλλάβουν», γράφει ο εκδότης της εφημερίδας και προσθέτει: «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φανταστούμε τι θα είχε συμβεί αν ο αξιωματούχος δεν ήταν αρκετά θαραλλέος ώστε να ρισκάρει την καριέρα του για να μας προειδοποιήσει».

Η κυβέρνηση του Τραμπ φαίνεται πως διεξάγει εδώ και χρόνια πόλεμο εναντίον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας τη φράση «ψευδή είδηση», μόλις μια εφημερίδα ή τηλεοπτικό μέσο δημοσιεύσει μια ιστορία επικριτική σε βάρος του προέδρου της χώρας. Μάλιστα, οι Times σημειώνουν ότι ο Τραμπ έχει γράψει τη φράση «ψευδείς ειδήσεις» πάνω από 600 φορές στο Twitter.

«Οι συνάδελφοί μου και εγώ πρόσφατα διερευνήσαμε την εξάπλωση της φράσης «ψευδείς ειδήσεις» και αυτό που διαπιστώσαμε είναι εξαιρετικά ανησυχητικό: Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 50 πρωθυπουργοί, πρόεδροι και άλλοι κυβερνητικοί ηγέτες σε πέντε ηπείρους χρησιμοποίησαν τον όρο για να δικαιολογήσουν διαφορετικών επιπέδων κινήσεις κατά του Τύπου», εξηγεί ο εκδότης των Times.

«Η μετατόπιση της ορολογίας είχε ήδη συνέπειες στον πραγματικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην οδηγία της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «σε όλο τον κόσμο, η απειλή που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι είναι πολύ πιο φρικιαστική. Πέρυσι ήταν το πιο επικίνδυνο έτος για δημοσιογράφους, με δεκάδες να έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες να είναι φυλακισμένοι και ανείπωτες χιλιάδες να απειλούνται ή και να έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού φέρνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Η απαξίωση του συντάγματος για την ελευθερία του λόγου από τον Αμερικανό πρόεδρο «δίνει την άδεια σε ξένους ηγέτες να κάνουν το ίδιο» ισχυρίζεται ο Σούλτσμπεργκερ και προσθέτει: «Η αληθινή δύναμη ενός ελεύθερου Τύπου είναι ένας ενημερωμένος, αφοσιωμένος πολίτης. Πιστεύω στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία και θέλω να ευδοκιμήσει. Πιστεύω σε αυτήν τη χώρα και τις αξίες της, και θέλω να ανταποκριθούμε σε αυτές και να τις έχουμε ως πρότυπο για έναν πιο ελεύθερο και δίκαιο κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα να διαδώσουν την ιδέα της ελεύθερης έκφρασης και να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου. Έφτασε η ώρα να αγωνιστούμε και πάλι για αυτά τα ιδανικά».

Πηγή: New York Times, zoornalistas.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης