Επτά – και όχι νάνοι – φαίνεται ότι θα είναι οι υποψήφιοι για τις επτά τηλεοπτικές άδειες που προκήρυξε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Βεβαίως ο αριθμός των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές άδειες προκύπτει με βάση όσους ζήτησαν φάκελο ενδιαφέροντος, λίγο μετά τα μέσα Δεκεμβρίου 2017 από το ΕΣΡ μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Το εάν θα εμφανιστούν όλοι όσοι ενδιαφέρθηκαν, λιγότεροι ή και περισσότεροι θα το ξέρουμε με ασφάλεια μετά τις τρεις το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου 2018, που λήγει η σχετική προθεσμία υποβολής κλειστών δεσμευτικών προσφορών με βάση τους όρους του διαγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον προέκυψε αργά το απόγευμα από την πληροφορία ότι οι βασικοί μέτοχοι του Mega ενημέρωσαν με επιστολή τους τις πιστώτριες τράπεζες ότι δεν ενδιαφέρονται και δεν δύνανται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό του ΕΣΡ.

Ουσιαστικά προανήγγειλαν τον «δεύτερο θάνατο» του «Μεγάλου Καναλιού», αλλά και μια μεγάλη ζημιά για τις τράπεζες, αφού δεν βρέθηκε λύση διευθέτησης του χρέους όλο αυτό το διάστημα.

Στον αντίποδα φάκελο ενημέρωσης για τους όρους του διαγωνισμού ζήτησε και πήρε η εταιρεία MIXTA, άγνωστη μέχρι τώρα στην mediaκή αγορά. Τι γνωρίζει όμως πραγματικά η αγορά και τι οι τράπεζες για την τύχη του Mega;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά τη Mixta, σύμφωνα με το σενάριο που έχει κυκλοφορήσει, εικάζεται ότι αφορά ακριβώς το Mega, με δεδομένη τη σύμπραξη του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, οι οποίοι κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο στο «Μεγάλο Κανάλι».

Αν η νέα εταιρεία, των μεγαλομετόχων του Μεγάλου Καναλιού, πάρει μία από τις επτά άδειες, τότε επόμενος στόχος θα είναι να προχωρήσει σε συμφωνία με την Τηλέτυπος Α.Ε. στην οποία ανήκει το Mega, προκειμένου να εξασφαλίσει το ενεργητικό του καναλιού και ειδικά την βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει πολύ πετυχημένα σίριαλ και σπουδαίες ταινίες.

Ακόμη και σήμερα το Mega, αν και ουσιαστικά κλειστό, πετυχαίνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και σημαντικά διαφημιστικά έσοδα στηριζόμενο ακριβώς στην πολύ καλή βιβλιοθήκη του.

Το αρχικό σχέδιο για την Τηλέτυπος προέβλεπε ότι θα επεδίωκε να υπαχθεί στο καθεστώς του άρθρου 106 Β του πτωχευτικού κώδικα με στόχο την οικονομική της εξυγίανση.

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, για λογαριασμό των κύριων μετόχων της Τηλέτυπος θα συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις άδειες τρίτη εταιρεία συμφερόντων τους. Η επιλογή αυτή υπάκουε στη νομοθεσία που ορίζει πως καμία εταιρεία που βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης δεν μπορεί να λάβει μέρος στον τηλεοπτικό διαγωνισμό του ΕΣΡ.

Το σχέδιο της διοίκησης του Mega προέβλεπε, επίσης, πως στη συνέχεια, η εταιρεία που θα διεκδικούσε την άδεια, θα απορροφούσε την Τηλέτυπος ΑΕ, όταν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από το πτωχευτικό δίκαιο.

Σε κάθε περίπτωση το Mega αν δεν λάβει μέρος στον διαγωνισμό και συνεπώς δεν πάρει άδεια στο τέλος Φεβρουαρίου θα σταματήσει να εκπέμπει με εντολή του ΕΣΡ με βάση τη σχετική προθεσμία που έχει ήδη τεθεί.

Οι συνέπειες για τους εργαζομένους είναι τραγικές, ειδικά σε όσους δεν απορροφηθούν στη νέα αδειοδοτημένη εταιρεία. Αν βεβαίως αυτή καταθέσει προσφορά και εάν πάρει άδεια.

Ερωτηματικό είναι τι αναταράξεις θα προκαλέσει στη διαφημιστική αγορά αλλά και σε εκείνη των παραγωγών και προμηθευτών του καναλιού, που επίσης βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση.

Οι… επτά

Οι άλλοι που έχουν λάβει φάκελο ενημέρωσης και αναμένεται να καταθέσουν κλειστές προσφορές μέχρι αύριο στις 3 το μεσημέρι είναι το Epsilon TV του Ιβάν Σαββίδη, ο Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά, ο ANT1 του Θοδωρή Κυριακού, το Star του Γιάννη Βαρδινογιάννη και ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου.

Ο τελευταίος μάλιστα έσπευσε να καταθέσει την προσφορά του πριν ληφθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την τύχη των ασφαλιστικών μέτρων, που είχαν καταθέσει τέσσερις εν λειτουργία τηλεοπτικοί σταθμοί.

Η επιστροφή του… Βρυώνη

Το παρόν στην ενημέρωση έδωσε και άλλη μια νεοεμφανιζόμενη εταιρεία. Πρόκειται για την Proteas Production Media. Νέος γρίφος για τους εμπλεκόμενους αλλά και τους έχοντες άμεσο ενδιαφέρον.
Τι λέει όμως το ρεπορτάζ;

Η Proteas Production Media φέρεται να έχει σχέση με κανάλι στην Κύπρο που λέγεται Plus TV, έχει ίδιο λογότυπο με το Epsilon TV και αναμεταδίδει πολλά προγράμματά του.

Κάτι που σημαίνει ότι αν η Proteas είναι του Φίλιππου Βρυώνη, τότε θα κατέβει στον διαγωνισμό ο πρώην ιδιοκτήτης του Epsilon TV, ο οποίος εκτός από τον τηλεοπτικό σταθμό Extra στην Αθήνα, έχει ακόμη και το ΑΒ Channel αλλά και το Extra Θεσσαλονίκης.

Ο Φίλιππος Βρυώνης ρευστότητα έχει. Πούλησε το Ε στον Ιβάν Σαββίδη και έκλεισε πολλές από τις εκκρεμότητές του. Μπορεί λοιπόν να καταβάλει τα 35 εκ ευρώ, που είναι η τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια.

Οι «κόκκινες γραμμές» του Ροδόλφου Μορώνη (ΕΣΡ)

Την τελευταία ενημέρωση συντακτών μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων για συμμετοχή στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφος Μορώνης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μορώνης, η λίστα των υποψηφίων που θα προσέλθουν αύριο έως τις 3 το μεσημέρι στα γραφεία του ΕΣΡ, διεκδικώντας μία άδεια, θα δημοσιοποιηθεί νωρίς το απόγευμα.

Αρχικά, θα γίνει ένας τυπικός πρώτος έλεγχος των δικαιολογητικών που απαιτούνται εκτός φακέλου και εν συνεχεία θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών.

Ο κ. Μορώνης έκανε γνωστό πως έχουν συσταθεί επτά ομάδες υποδοχής, οι οποίες αποτελούνται από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο και δύο μέλη του ΕΣΡ.

Κάθε ομάδα θα παραλάβει έναν ή και περισσότερους, εάν χρειαστεί, φακέλους, προκειμένου να προχωρήσει στον έλεγχο και την αποσφράγισή τους.

Η διαδικασία της αποσφράγισης θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως την ερχόμενη Τρίτη. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος κάθε φακέλου, διαδικασία που θα διαρκέσει από 1,5 έως και 3 μήνες.

Καμία αίτηση δεκτή μετά τις 3

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ επεσήμανε πως καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή μετά τις 3 αύριο το μεσημέρι (11 Ιανουαρίου 2018), ενώ τόνισε επανειλημμένα πως δεν θα επιτραπεί σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες να παρακολουθήσουν τόσο τη διαδικασία κατάθεσης φακέλων όσο και τη διαδικασία αποσφράγισης.

Κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε, θα προκαλέσει αναστάτωση και θα διαταράξει τη διαδικασία.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα εκπέμπει όποιος δεν μετέχει στο διαγωνισμό

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκάλυψε ο κ. Μορώνης ήταν ότι η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια, λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι όποιο κανάλι δεν μετέχει στο διαγωνισμό, στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από σύσκεψη της ολομέλειας του ΕΣΡ θα πρέπει να διακόψει την εκπομπή σήματός του.

Παρόντες στην αποσφράγιση όλοι οι εκπρόσωποι των αιτούντων

Σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες της διαδικασίας αποσφράγισης, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ αποκάλυψε πως από την Παρασκευή, οπότε και αρχίζει, σε κάθε αποσφράγιση φακέλου θα είναι παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των αιτούντων.

Η αποσφράγιση θα γίνει με τη σειρά που έχουν κατατεθεί οι φάκελοι, κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΚΑΪ ήδη έχει κατοχυρώσει την πρώτη αποσφράγιση, καθώς έχει καταθέσει φάκελο από την Τρίτη.

Με τη λήξη της αποσφράγισης των φακέλων οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο 10 ημερών, προκειμένου να υποβάλλουν ενστάσεις.

ΕΣΗΕΑ: «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι μέτοχοι του Mega»

Αργά το βράδυ η ΕΣΗΕΑ, μετά τις δραματικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους του MEGA, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας και την αγανάκτηση των εργαζομένων στον Τ/Σ “MEGA”, καταγγέλλει τους μετόχους του σταθμού, οι οποίοι, με επιστολή τους προς τις τράπεζες, φέρονται να δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, που προκηρύσσονται.

Οι εργαζόμενοι του σταθμού παρέμειναν όμηροι για 16 μήνες, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο προσωπικής αντοχής, μην επιτρέποντας το «κλείσιμο» του σταθμού και την οριστική του απαξίωση. Παράλληλα, το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι με παρεμβάσεις τους στήριξαν κάθε προσπάθεια διάσωσης του «MEGA» προς τις Τράπεζες, το ΕΣΡ, τους μετόχους.

Μάλιστα, μόλις πριν από 24 ώρες ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να μπουν στη δικαστική διαδικασία εξυγίανσης του τηλεοπτικού σταθμού προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Στο διάστημα αυτό, εισέρεαν στο σταθμό μεγάλα χρηματικά ποσά από τις διαφημίσεις. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, βιώνοντας το μαρτύριο της σταγόνας, παρακολουθούσαν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Τράπεζες και τους βασικούς μετόχους με την προσδοκία ότι όταν αυτές θα ολοκληρωθούν, το κανάλι θα πάρει μέρος στη διαδικασία, θα λάβει μία από τις άδειες και θα επαναλειτουργήσει.

Αποτελεί, επομένως, πρόκληση την ώρα που η δυνατότητα αυτή, επιτέλους υπάρχει, να αρνούνται οι μέτοχοι να πάρουν μέρος στη διαδικασία αφήνοντας έτσι το κανάλι στην τύχη του και τους εργαζόμενους απλήρωτους και άνεργους. Επισημαίνουμε ότι στο διάστημα αυτό, η οικονομική θέση τόσο των μετόχων όσο και των Τραπεζών είναι σημαντικά βελτιωμένη.

Το Δ.Σ. της Ενώσεως καλεί τους μετόχους να αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και έστω την ύστατη στιγμή να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης