Του Κώστα Μπετινάκη

Εδώ οι ΣΣΕ, εκεί οι ΣΣΕ… κάπου πίσω στα 2008! 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοντεύουν να κλείσουν  δέκα  χρόνια υποταγής τα πρόσωπα  στο  προεδρείο της ΕΣΗΕΑ από το 2010,  υπερβαίνοντας και τις πιο ακραίες προσδοκίες των εργοδοτών και κυβερνώντων για χειραγώγηση της ενημέρωσης, παραδίδοντας την πλειοψηφία  και τα σωματεία του κλάδου στα αφεντικά.

Παρ΄όλο που σε εκπομπές -με προεξάρχοντες τους «κομματικούς» δημοσιογράφους- γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι ακροατές και τηλεθεατές ότι «αποκλείεται οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία ΝΔ- Σύριζα» πολλοί δεν γνωρίζουν πως το πείραμα έχει συντελεσθεί από καιρό στην ΕΣΗΕΑ.

Ορόσημο είναι το 2010  με την απόλυτη  συγκυβέρνηση συνδικαλιστικών εκπροσώπων Σύριζα και Σαμαρικών στο συνδικάτο των δημοσιογράφων και   με πρόσωπα-κλειδιά εντολοδόχους των βαρόνων του τύπου (Ψυχάρη- Μπόμπολα-Αλαφούζου) να συνεχίζουν την  κατάληψη τους στον κλάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικά πρόσωπα βέβαια εναλλάσσονται όλα αυτά τα χρόνια (από τον Τρίμη έως τον  Καπάκο).  Συνεχίζουν όμως  μαζί πάντα με την κυρία , που άφησε εύκολα τον παλιό αφεντικό  του ΔΟΛ, για  να μπαρκάρει  σε διπλανό κατάστρωμα πριν ακόμη την πτώχευση.

Βέβαια υπήρξαν  κατά περιόδους σύντομα φωτεινά διαλείμματα  σε αυτή την αθλιότητα διαρκείας. Δυστυχώς όμως δεν είχαν διάρκεια. Εργοδότες  και Μαξίμου (ανεξαρτήτως ενοίκου)  τα ανέτρεψαν, ξαναφέρνοντας τους δικούς τους.

Άλλωστε οι ιδιοκτήτες  των ΜΜΕ πάντοτε τα  ήθελαν όλα. Φρόντισαν να κλείσουν  συμφωνία με την σημερινή κυβέρνηση  και μέσα από το νόμο Κατρούγκαλου και το νόμο Παππά δεν άφησαν κάτι στη θέση του, δήθεν  στο όνομα του νόμου, που ωστόσο είναι οι ίδιοι.

Οι  άνθρωποι τους, τους οποίους επέβαλαν και τους υπηρετούν στην ΕΣΗΕΑ, τους τα έδωσαν όλα:

#  Πρώτα το πλιάτσικο με τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των δημοσιογραφικών ταμείων (τουλάχιστον 970 εκ. ευρώ) και μερικά ακόμη. Κάπως έτσι  αυξήθηκαν τα λεφτά του ΕΦΚΑ για να πάρει την πλειοψηφία, μέσω της αύξησης  μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής!. ..Άρα να γίνεται της κυβέρνησης – αν όχι  του κ. Δραγασάκη.

#  Ήρθε κατόπιν η σειρά του αγγελιόσημου (περισσότερα από 200 εκ. ευρώ το χρόνο )  και από πόρος  13 Ταμείων εργαζομένων και συνταξιούχων στα ΜΜΕ και ενίσχυση  λογαριασμών αλληλοβοήθειας  για ανέργους, έγινε πλέον διαφημιστική δαπάνη που κατευθύνεται στα ταμεία κυρίως των καναλιών.

Δηλαδή χρήματα που περισσεύουν τώρα στις επιχειρήσεις και τα μοιράζονται με τα κανάλια για να διαφημίζονται. 

# Μετά  ήρθε η ώρα του  ΕΔΟΕΑΠ. Το υγιές ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με μέλη μετόχους, (παρά το μεγάλο πάρτι με κτίρια και άλλα, παραδόθηκε στους εργοδότες που έχουν πλέον τον δικό τους εκπρόσωπο ώστε να μπορεί να ασκεί βέτο. 

Αυτό, το συμφώνησαν οι Καπάκος – Γκανάς – Αντωνιάδου – Κουμπιάς με τους εργοδότες και με τον Πετρόπουλο. 

Συλλογικές Συμβάσεις τέλος

Τώρα όμως έχει σειρά το επάγγελμα. Μετατρέπουν τους δημοσιογράφους σε δημοσίους, δημοτικούς και ιδιωτικούς υπαλλήλους, καταργώντας την ανεξαρτησία και το δικαίωμα άρνησης απέναντι στον εργοδότη και στην  κάθε μορφής εξουσία σε θέματα που έρχονται σε σύγκρουση  με τον  κώδικα δεοντολογίας και την ελευθερία της έκφρασης. 

Υπάρχει  σχέδιο της κυβέρνησης μαζί με το προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ.  Έχουμε και λέμε λοιπόν:   

# Στις εφημερίδες  το δόγμα των εργοδοτών  είναι «απλήρωτος στην αρχή  και αν θέλεις», ή  μόνο μπλοκάκι, απόδειξη δαπάνης και καμιά φορά κουπόνια από σούπερ μάρκετ και να κάνεις  το σταυρό σου. Η σημερινή ΕΣΗΕΑ δεν τα ανέχεται απλώς το έχει υιοθετήσει και «καταπίνει» τις απολύσεις.

# Στα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και τα sites oι ατομικές συμβάσεις (συμβόλαια) είναι ο κανόνας με τον κατώτατο μισθό να επικρατεί και άλλα πολλά. 

Το μεγάλο κόλπο έρχεται με δήθεν ΣΣΕ για όλα τα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Δημοτικά ραδιόφωνα, Υπουργείο Τύπου, Γραφείο Τύπου). Πρόκειται  στην ουσία για υπουργική  απόφαση που θα συμπληρώνει εκείνη που είχε υπογράψει ο Κεδίκογλου  και υιοθέτησε το σύστημα Παππά  χωρίς να  ντρέπεται για τη νομιμοποίηση του προθάλαμου του Μαύρου στην ΕΡΤ που είχε γίνει με εξαγγελία Κεδίκολγου.

Ο δρόμος άνοιξε τον περασμένο μήνα με την δήθεν αποκατάσταση 13  δημοσιογράφων που έμειναν χωρίς δουλειά όταν έκλεισε το ραδιόφωνο «Ξένιος fm»  στα Λιόσια. Το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ συμφώνησε με την κυβέρνηση και τους έκανε  δημοτικούς υπαλλήλους  γενικών καθηκόντων στο Δήμο!.. Πρόκειται για «καθαρές λύσεις» στην ενημέρωση.

Έχει ξεκινήσει στο  ΑΠΕ η δήθεν αποκατάσταση συμβασιούχων.  Στην ουσία όμως περισσότεροι από 60  συνάδελφοι, για να κρατήσουν  την δουλειά τους, παρόλο ότι τρία χρόνια τώρα δουλεύουν με μπλοκάκι, υποχρεώνονται  για δεύτερη φορά  να υπογράψουν δίμηνες συμβάσεις προμηθευτή του Δημοσίου.

Την ίδια ώρα οι συνάδελφοι ανταποκριτές εξωτερικού  του ΑΠΕ απολύονται  επειδή αρνήθηκαν  να υποκύψουν στις διαταγές του κ. Ψύλλου και να γίνουν προμηθευτές ειδήσεων!… 

Το σχέδιο για να κουκουλωθούν όλα αυτά είναι η δήθεν ΣΣΕ για όλο το Δημόσιο. Έχουν λοιπόν ήδη την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Κεδίκολγου που ισχύει από το 2013 και θέλουν να επιβάλουν  και αλλαγές για τα υπόλοιπα που κρύβουν όμως  απολύσεις  και πλήρη χειραγώγηση.  

Ο υφυπουργός Κρέτσος, που το έχει δει τελευταία Χόλιγουντ, παίζει τον ρόλο του εργοδότη που διαπραγματεύεται και υπογράφει με τον εαυτό του. 

Τι ακριβώς προβλέπει αυτή η δήθεν  σύμβαση;

1. Καθιέρωση 7ωρου για τους εσωτερικούς συντάκτες  από  6ωρο,που εθιμικά ακολουθείται σήμερα, ενώ για τους ρεπόρτερ η δουλειά να τελειώνει μόλις ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ  που τους έχει  ανατεθεί.

Αυτό όμως σημαίνει:

# Υποχρέωση  με παρουσιολόγιο για τη δημοσιογραφική εργασία, όταν υπάρχουν αποφάσεις  του Αρείου Πάγου για το αντίθετο 

# Μείωση μισθού αφού οι συνάδελφοι με τον ίδιο μειωμένο και παγωμένο μισθό καλούνται να δουλέψουν περισσότερες ώρες.

# Σε συνεχείς βάρδιες (δελτία ειδήσεων και αργότερα τα υπόλοιπα ΜΜΕ) φέρνει απολύσεις αφού με το 7ωρο οι τέσσερις  βάρδιες ημερησίως γίνονται τρεις και περισσεύει ένας συντάκτης. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο πχ στην ΕΡΤ και σε άλλα ΜΜΕ.

2. Καθιερώνει  κάρτα εισόδου που την «βαφτίζει» κάρτα ασφαλείας. Είναι όμως κάρτα παρουσίας και προκειμένου για την Γ.Γ. Ενημέρωσης -ακολουθεί, όπως φαίνεται και την ΕΡΤ- όπου υπάρχει ήδη εγκατεστημένο σύστημα ωρομέτρησης, για την καθιέρωση αξιολόγησης και απόδοσης με την ώρα!…

Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω πως οι δύο τελευταίες συμβάσεις εργασίας έχουν την υπογραφή  του υπογράφοντος και το σημερινό κείμενο.

Η προτελευταία ΣΣΕ, όταν οι συνάδελφοι στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με είχαν ορίσει για μερικές ώρες ΓΓ, ώστε να υπογράψω βασικές συλλογικές συμβάσεις του κλάδου, με αυξήσεις, στα ήδη καταβαλλόμενα και στους  βασικούς μισθούς  κατά 5-7% το χρόνο. Κάτι που αρνιόταν ο κανονικά εκλεγμένος τότε ΓΓ.

Η τότε αντιπολίτευση στο σωματείο  που όμως τα τελευταία  χρόνια είναι κυβέρνηση στην χώρα, αλλά και οι άνθρωποι της διοίκηση στην ΕΣΗΕΑ τις καταψήφιζαν θεωρώντας τες … ‘αυξήσεις- ψίχουλα’! 

Στην επόμενη θητεία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι συνάδελφοι με εξέλεξαν να αναλάβω ως ΓΓ. Τότε είχαν,  εξασφαλισθεί ανάλογες αυξήσεις και αρκετά θεσμικά. 

  Όπως , θέματα  δεοντολογίας, άμεσης αντίδρασης στις απολύσεις και κατοχύρωση του δικαιώματος των αδειών με εξαιρετέα ημέρα για τους δημοσιογράφους και το Σάββατο. 

 Ήταν όμως δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, οι τελευταίες αποφάσεις για ΣΣΕ. Χρονική περίοδος  2008-2009.

Μετά από δέκα χρόνια πού έχουν οδηγήσει τον κλάδο; 

—  

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΣΗΕΑ-ΕΙΤΗΣΕΕ 2006 – 2007

Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε. 19.06.2006 12:00 

Με την παρούσα καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων μελών της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών που απασχολούνται σε τηλεοπτικούς σταθμούς μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Η Ένωση Ιδιωτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Πανεπιστημίου, αριθμός 10) και εκπροσωπείται νόμιμα από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Κιμπουρόπουλο, Πρόεδρο του ΔΣ και Παναγιώτη Κυριακόπουλο, Γενικό Γραμματέα του ΔΣ και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Ακαδημίας, αριθμός 20) και εκπροσωπείται από τους κ.κ. Πάνο Σόμπολο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Κωνσταντίνο Μπετινάκη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, νομίμως εξουσιοδοτημένων για την υπογραφή της παρούσης με βάση την από 13/6/2006 απόφαση του ΔΣ, συμφώνησαν να υπογράψουν την κατωτέρω συλλογική σύμβαση εργασίας με την οποία καθορίζονται τα εξής:

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ε.Σ.Η.Ε.Α. – Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. 2008-2009

Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. 12.12.2008 12:00 

Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων – συντακτών που εργάζονται στους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 Στην Αθήνα σήμερα την 8 Δεκεμβρίου 2008 μεταξύ αφ’ ενός της ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Ι.Ι.Ρ.Α), εδρεύει στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, (Μαρίνου Αντύπα 45), και εκπροσωπείται νόμιμα από τον κύριο Πέτρο Κωστόπουλο, Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον κύριο Παναγιώτη Κωστάκη, Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. και αφετέρου της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Σ.Η.Ε.Α.), που εδρεύει στην Αθήνα (Ακαδημίας 20) και εκπροσωπείται από τους κ.κ. Πάνο Σόμπολο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Κωνσταντίνο Μπετινάκη, Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου,νομίμως εξουσιοδοτημένων για την υπογραφή της παρούσης με βάση την από 27/11/2008 απόφαση του ΔΣ, συμφώνησαν να υπογράψουν την κατωτέρω συλλογική σύμβαση https://www.esiea.gr/category/symvaseis-ergasias/

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης