Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Παγκρήτιο στάδιο του Ηρακλείου, το σεμινάριο με θέμα «Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες», που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), το ΤΕΑΣ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δημοσιογράφοι αλλά και σπουδαστές δημοσιογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες του Αντιπρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγητή Νίκου Λέανδρου, του Σταύρου Καπερώνη (διδακτικό προσωπικό Παντείου Πανεπιστημίου) και του Σωτήρη Τριανταφύλλου (τέως Πρόεδρος ΠΣΑΤ, διδακτικό προσωπικό Παντείου Πανεπιστημίου & ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Λέανδρος ανέλυσε το νέο επικοινωνιακό τοπίο το οποίο αναδύεται παγκοσμίως και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πληθώρα των μέσων, η δημιουργία περιεχομένου από τους χρήστες, η δικτύωση, η ψηφιοποίηση του παλιού αρχείου είναι κάποιες αλλαγές του επικοινωνιακού συστήματος που αλλάζει και μαζί του αλλάζει ολόκληρη η κοινωνία. Τα παραδοσιακά μέσα πρέπει να δουν μέσω των αλλαγών αυτών πως θα κερδίσουν διαφήμιση ή χρήματα από τις ιστοσελίδες τους. Επίσης τα τοπικά μέσα πρέπει να επενδύσουν σε περιεχόμενο που δεν μπορεί εύκολα να βρει κάποιος κάπου αλλού».

Ο Σωτήρης Τριανταφύλλου εξήγησε πως η ενημέρωση διαχέεται πλέον από τις κινητές συσκευές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέλυσε τις νέες μoρφές τηλεοπτικής μετάδοσης από τα social media (Facebook, Twitter, Snapchat) και τη ρομποτική δημοσιογραφία, δηλαδή την παραγωγή δημοσιογραφικού περιεχομένου χωρίς την ανθρώπινη διαμεσολάβηση.

Ο Σταύρος Καπερώνης ανέλυσε τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην ενημέρωση και τους νέους τρόπους χρήσης των social media στην ενημέρωση, ορισμένα από τα εργαλεία καταπολέμησης των Fake News και τρόπους με τους οποίους οι ιστοσελίδες μπορούν να γίνουν χρηστικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επιμορφωτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Δια Βίου Εκπαίδευσης της Ακαδημίας Αθλητικών Συντακτών (ΑΚΑΣ) του ΠΣΑΤ και αποτελεί ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης