Ένα "αντίο" και ένα "εις το επανιδείν"

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Απριλίου 2017, 09:05
Ένα "αντίο" και ένα "εις το επανιδείν"
Mε την έλευση ειδικού διαχειριστή στην εκδοτική επιχείρηση ΔΟΛ και με το νέο καθεστώς στο οποίο ετέθησαν με απόφαση της Δικαιοσύνης όλες οι δραστηριότητες της επιχείρησης ο Σταύρος Ψυχάρης με «φορτισμένο» σημείωμά του στην ιστοσελίδα το «Βήμα» δηλώνει πως αποχωρεί και αποχαιρετά αλλά ολοκληρώνει με ένα εξαιρετικά αινιγματικό «εις το επανιδείν».

Με το να τεθεί στις πρόνοιες του πτωχευτικού κώδικα αλλά και την αδυναμία να βρεθεί κάποιος σοβαρός και σημαντικός επενδυτής, η δημοσιογραφική επιχείρηση ολοκλήρωσε με τραγικό τρόπο έναν ιστορικό κύκλοΜετά από μία τρικυμιώδη πορεία το δημοσιογραφικού οργανισμού η οποία άρχισε πριν από την κρίση αλλά κλιμακώθηκε τα τελευταία χρόνια και με τα χρέη της επιχείρησης να φθάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, ο ΔΟΛ και η παράπλευρες δραστηριότητές του, τέθηκαν σε αναγκαστική διαχείριση με δικαστική απόφαση.

Οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν τραγικό πρόβλημα επιβίωσης και οι τράπεζες μπλόκαραν όλους τους λογαριασμούς της επιχείρησης.

Με το να τεθεί στις πρόνοιες του πτωχευτικού κώδικα αλλά και την αδυναμία να βρεθεί κάποιος σοβαρός και σημαντικός επενδυτής, η δημοσιογραφική επιχείρηση ολοκλήρωσε με τραγικό τρόπο έναν ιστορικό κύκλο.

Μοναδικό θετικό σημείο σε αυτή την πρόσφατη διαδρομή είναι ότι ο ΔΟΛ τέθηκες στην αναγκαστική διαχείριση αλλά εν λειτουργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των εργαζομένων οι οποίοι θεωρητικά έχουν τη δυνατότητα να αμείβονται καθ' όλη τη διάρκεια που ο ειδικός διαχειριστής θα πράξει τα δέοντα.

Η επιστολή αποχαιρετισμού και αποχώρησης του Σταύρου Ψυχάρη είναι η ακόλουθη αλλά το ερώτημα ως προς το «επανιδείν» θα παραμείνει προς το παρόν ανεξιχνίαστο:

Στην πραγματική ζωή υπάρχουν στιγμές μικρών και μεγάλων αποχωρισμών. Ο σημερινός, ο δικός μου, είναι βαρύς και μέγας και εξ αυτού του λόγου δύσκολος έως ασήκωτος.

Υπηρετώ εδώ και 54 έτη τη δημοσιογραφία με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη.

Την τίμησα και με τίμησε. Είχα την ευκαιρία, είχα την τύχη να ζήσω εκ του σύνεγγυς όλα τα μεγάλα γεγονότα της πατρίδας μας, τις καλές και δυστυχείς στιγμές της.

Και μαζί να συναντήσω, να συνομιλήσω, να συνεργαστώ και να συγκρουστώ ακόμη με ιστορικά πρόσωπα της πολιτικής, της οικονομίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της διανόησης στα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Συνδέθηκα επίσης και φορές ηγήθηκα όλων των μεγάλων αλλαγών στον τομέα της ενημέρωσης. Έζησα την εποχή των διώξεων, βίωσα τη λογοκρισία, συμμετείχα στη μεγάλη άνοιξη των εφημερίδων στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, είδα την εισβολή της τηλεόρασης και, τελευταία, την επανάσταση του Internet. Και βεβαίως, τη μεγάλη οικονομική κρίση και την ακόμη μεγαλύτερη του Τύπου.

Πρωταγωνίστησα στην ανάδειξη πρώτα του «Βήματος» σε ναυαρχίδα της ενημέρωσης και αργότερα στην κατάκτηση της κορυφής από τον ΔΟΛ.

Συνεργάστηκα αρμονικά με τον ιστορικό εκδότη Χρήστο Λαμπράκη και αποδέχθηκα το βάρος της διαδοχής του σε μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τον Οργανισμό.

Όλα αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του Τύπου αντιμετώπισα ανυπέρβλητα εμπόδια και ταυτόχρονα δέχθηκα πρωτοφανή και μοναδική στα χρονικά πολιτική πίεση. Όλοι οι μηχανισμοί προπαγάνδας και εξουσίας επιδίωξαν την εξόντωσή μου. Ωστόσο μπορώ να βεβαιώσω τους αναγνώστες ότι πάντα έδρασα με γνώμονα τις αρχές της έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης.

Δεν είναι παρά ταύτα ώρα απολογισμού και απόδοσης ευθυνών, αλλά αποχωρισμού και αποχαιρετισμού.

Διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις απ' «Το Βήμα», τον ΔΟΛ και συνολικά τη δημοσιογραφία.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους συνεργάτες και τους εργαζομένους του Οργανισμού για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και για την καρτερικότητα που επέδειξαν στην πολύμηνη περίοδο της κρίσης.

Ευχαριστώ τους χιλιάδες αναγνώστες που επιμένουν να ενημερώνονται από «Το Βήμα» και τα υπόλοιπα μέσα του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός έχει δυνάμεις, στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Στην πραγματική ζωή υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες. Τούτη η προσωπική μάχη μπορεί υπό αντίξοες συνθήκες να χάθηκε, αλλά τίποτα δεν πάει χαμένο.

Εις το επανιδείν.

Πρόσωπο αμφιλεγόμενο, για πολλούς κατακριτέο, ο Σταύρος Ψυχάρης διαδέχθηκε τον Χρήστο Λαμπράκη, παρακολούθησε την πτώση, είδε το Μέγαρο Μουσικής να κρατικοποιείται και τα έντυπα να μαραζώνουν αλλά και κυρίως τους εργαζόμενους να παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι. Σε παράλληλη πορεία αντίστοιχης πτωτικής τάσης και ο τηλεοπτικός σταθμός Mega στον οποίο εξ αρχής συμμετείχε ο ΔΟΛ. Πρόκειται για τέλος εποχής αλλά και για την ολοκλήρωση ενός κύκλου αμφίσημων και διφορούμενων όσο και πολλές φορές, τις περισσότερες, αδικαιολόγητων αλλά όχι επικινδύνων για τη Δημοκρατία σχέσεων του Τύπου με τι πολιτικές ηγεσίες.

Βεβαίως ουδείς είναι αφελής. Οι σχέσεις της τετάρτης εξουσίας με τις άλλες εξουσίες σε μία Δημοκρατία ήταν αμφιλεγόμενες, αμφίσημες και διφορούμενες με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στη δε Ελλάδα, με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις.

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Απριλίου 2017, 09:26