Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου εγκαινιάστηκε σήμερα στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ η βιβλιοθήκη της Ένωσης.
Η βιβλιοθήκη πήρε το όνομά της προς τιμήν του δημοσιογράφου, εκδότη και συγγραφέα Δημήτρη Πουρνάρα, καθώς αποτελεί δωρεά της οικογένειάς του. Θέλοντας να τιμήσει από την πλευρά του την προσφορά της οικογένειας Πουρνάρα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το αργυρό εύσημο της ΕΣΗΕΑ «Ξενοφών» στους δωρητές της βιβλιοθήκης Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα και Νίκο Πουρνάρα.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε νωρίτερα, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου αναφέρθηκε στις προσπάθειες των είκοσι και πλέον ετών προκειμένου να τεθεί ξανά σε λειτουργία η βιβλιοθήκη της μεγαλύτερης δημοσιογραφικής ένωσης της χώρας. «Ήταν ένας παραμελημένος θησαυρός» είπε η πρόεδρος η ΕΣΗΕΑ για τα βιβλία και τα ιστορικά κειμήλια, ανάμεσα στα οποία είναι προσκυνητάρια από την Ιερουσαλήμ, χειρόγραφο του Ρήγα Φεραίου, εκδόσεις του Αδαμάντιου Κοραή καθώς και τα «Ελληνικά Χρονικά» του Αύγουστου Μάγερ, που βρίσκονταν στο δεύτερο όροφο της έδρας της Ένωσης όπου και φιλοξενείται πλέον η βιβλιοθήκη «Γ.Πουρνάρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η Ένωση Συντακτών γίνεται θεματοφύλακας της ιστορίας της πατρίδας μας» ανέφερε ακόμη η κα Αντωνιάδου. «Η αποστολή μας είναι να καταστήσουμε αυτόν τον θησαυρό προσβάσιμο», πρόσθεσε – θησαυρός που περιλαμβάνει επίσης χειρόγραφα του Κωστή Παλαμά αλλά και την αλληλογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου με στελέχη της Ένωσης Συντακτών.

Στον δικό της χαιρετισμό η Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα, κόρη του Δημήτρη Πουρνάρα, αναφέρθηκε στην απόφαση της ίδιας και του επίσης παρόντος αδελφού της να προχωρήσουν στη δωρεά χάρις στην οποία έλαβε σάρκα και οστά η βιβλιοθήκη. «Θεωρούμε ότι έτσι συμβάλλουμε στην πρόοδο του δημοσιογραφικού έργου» σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα οι περίπου 60.000 τόμοι της βιβλιοθήκης, 4.000 εκ των οποίων αποτελούν σπάνιες εκδόσεις του πατέρα της, να αποτελέσουν πόλο έλξης τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για τους ενδιαφερόμενους ερευνητές.

«Σήμερα είναι μέρα γιορτής και χαράς. Επιτέλους αναστήθηκε η βιβλιοθήκη και το μουσείο Τύπου έπειτα από μια εικοσάχρονη και πλέον χειμέρια νάρκη» τόνισε από την πλευρά του ο συγγραφέας και μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ Βασίλης Βασιλικός.

Στη ζωή και το έργο του Δημήτρη Πουρνάρα αναφέρθηκε εκτενώς η Φανή Πετραλιά, γενική γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει ακόμη μία αίθουσα που λειτουργεί ως μουσείο και ένα αναγνωστήριο 90 τετραγωνικών μέτρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης